Bokbloggsjerka: Klasssiker

BokbloggsjerkaHärligt med fredag. Men mindre härligt att vakna upp och vara helt genomtäppt och tung i bröstkorgen. Lite bokbloggsjerka ska väl ändå orkas med innan jag sätter igång med plugget: Koko tycker att bokbloggsvärlden fokuserar för mycket på det som är nytt och spännande. Därför vill hon utmana er att blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal men som fortfarande är läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!

Först ut är A Vindication of the Rights of Woman av Mary Wollstonecraft, som kom ut i slutet av sjuttonhundratalet. I upplysningstidens anda skrev hon sitt försvar för kvinnans rättigheter: lika möjligheter till utbildning för pojkar och flickor, att göra slut på fördomar och se till att en kvinna definierades utifrån sitt yrke, istället för sin partner. Det är riktigt spännande läsning, men det är beklämmande hur mycket som fortfarande är aktuellt idag.

Därefter kan vi ju ta Fursten av Niccolò Machiavelli. Här handlar det om makt: hur du får makt, hur du underhåller den och hur den används. Det är fascinerande och en smula osympatiskt.

The Art of War av Sun Tzu är också väldigt fascinerande. Tesen är att konflikt är en oundviklig del av livet och bör hanteras på ett vist, ärofyllt och segerrikt sätt. Mycket är överförbart på andra typer av konflikter än krig och boken uppvisar ett skarpsinne vad det gäller strategier.

Om vi skulle övergå till skönlitteratur, så tänkte jag ta upp tre 1800-talsfavoriter. Wuthering Heights av Emily Brontë har jag läst två gånger. Första gången avskydde jag den (då läste jag den frivilligt), andra gången älskade jag den (läste den i skolan). En berättelse om hämnd och dysfunktionell kärlek som utspelar sig på det ensliga hedlandskapet i England. Det här är en bok som det går att verkligen diskutera kring och jag är sugen på att läsa om den.

Farliga förbindelser av Choderlos de Laclos är en brevroman där vi får följa de moraliskt förkastliga le victome de Valmont och la marquise de Merteuil, som förvandlar förförelse till en lek och inte bryr sig om de liv de förstör. Återigen en berättelse om hämnd och om att ytan ibland döljer vad som rör sig där under.

Och avslutningsvis: Les Misérables av Victor Hugo är en episk tegelsten i vars hjärta du finner den föredetta straffången Jean Valjean och hans kamp för försoning, men du får även möta många andra karaktärer och fantastiska öden. Hela berättelsen bygger på sociala orättvisor och ett argument mot dem. Att läsa den här romanen ger en känsla av att ha varit med om något fantastiskt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

38 svar på Bokbloggsjerka: Klasssiker

  1. Mary Wollstonecraft är intressant, den boken speciellt!

  2. Ewelina skriver:

    Jag läste Svindlande höjder för några år sedan och jag älskade verkligen den boken!

  3. Lottens bokblogg skriver:

    Många tips! Jag måste nog läsa Les Misérables någon gång. Älskade ju musikalen 🙂

  4. Monika skriver:

    Wuthering Heights är en av de klassiker som jag inte läst, men som jag nog är ganska nyfiken på 🙂

  5. Kul med din dubbelhet för Brontës bok då jag kände ungefär samma för den, men i en och samma läsning. Kanske får ge den en chans till för att få bort dubbelheten 😉

  6. Fialia skriver:

    Bra tips! Jag får helt enkelt ta mig i kragen och ge mig på fler klassiker.

  7. Fina tips du kommer med. De gamla klassikerna förtjänar att lyftas fram i ljuset.

  8. Anna skriver:

    Fint och matnyttigt inlägg! 🙂 Jag får läsa om Les Miserables känner jag, nu efter att ha sett film och ett par olika produktioner på scen.

  9. Lena skriver:

    Har inte läst en enda av dessa böckerna. Men flera av dem står på min TBR och kommer väl förmodligen inte bli lästa på de närmaste 10 åren 🙂

  10. Marie Eggimann skriver:

    Jag har inte läst en enda av dessa och men någon gång kanske.
    Mia

  11. Respekt för dina val! ”Fursten” borde man naturligtvis läsa. Åtminstone.

  12. Åsa skriver:

    Fursten… vad skall man säga? Intressant, fascinerande, tvetydigt, och visst; störande osympatiskt. 😉
    Hugos Samhällets olycksbarn är också en bok man inte glömmer, en läsupplevelse i särklass!

  13. Les Misérables vill jag läsa!

  14. Lion´s Library skriver:

    Tack för massor av tips 🙂

  15. A ROOM OF MY OWN skriver:

    spännande blandning! Svindlande höjder finns med på väldigt många bloggar

  16. Boklysten skriver:

    Wuthering Heights och Les Miserables är underbara!

  17. Bara hittepå skriver:

    Inspirerande lista! Fursten ska jag nog ta mig an någon gång, men jag anar att jag måste vara på rätt humör för att orka med.

  18. Camilla skriver:

    Wollstonecraft står i bokhyllan och väntar på läsning, bara jag får tid (i sommar).

    Fursten läste jag på engelska förra sommaren och på svenska i höstas. Den tycker jag är riktigt intressant, helt objektivt värderande går han bara igenom en massa alternativ för hur en ledare bör bete sig i olika lägen. Den är bitvis till och med rolig läst i vår tid.

    Svindlande höjder har jag läst någon gång för länge sen, men den gav inga djupare spår tror jag. Kanske får ge den en ny chans, tänkte ta en Austen-vända vid tillfälle (= i sommar …)

    Les Miserables … såg den i London som musikal för … mer än tjugo år sen. Minns inget, så den behöver nog läsas igen. Misstänker den kan komma i nästa moment av litteraturvetenskapskursen jag läser, så det löser sig nog ;).

  19. MissMagic skriver:

    Tyckte om denna jerka. Älskar att läsa äldre litteratur och klassiker. 🙂
    När jag läser dina val känner jag att jag måste läsa Farliga förbindelser. Den låter mycket intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.