Bokförlaget Gyllendufva av Lilly Emme och Sara H. Olsson

Omslagsbild Bokförlaget Gyllendufva av Lilly Emme och Sara H. Olsson

Författare: Lilly Emme och Sara H. Olsson
Serie: Kvarteret Kronan, #1
Förlag: Historiska Media (2021)
Antal sidor: 274 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Gunilla von Schmeeren har plötsligt och oväntat blivit änka. Hennes man har länge varit en framträdande figur i litteratur-Sverige och drivit det anrika bokförlaget Gyllendufva. Men efter sig lämnar han ett förlag som blöder pengar och har stora skulder. Gunilla har ingen erfarenhet av att arbeta, men hon bestämmer sig för att få förlaget på fötter. Svångremmen måste dras åt, så alla anställda får gå och förlaget flyttar till nya lokaler i kvarteret Kronan. Hon anställer den talangfulla förläggaren Petra och tillsammans kämpar de för att få förlaget på fötter. Men kommer de få tag i den lysande debutanten som inte svarar på mejl? Kommer den bittra agenten göra allvar av sin stämning? Och kommer de ha råd att ställa ut på bokmässan.

Bokförlaget Gyllendufva är ett författarsamarbete mellan två stora namn i feelgoodgenren i Sverige, Lilly Emme och Sara H. Olsson, och första delen i en serie. Det är ju något oemotståndligt med böcker som handlar om böckernas värld, oavsett om det rör en bokhandel eller ett bokförlag på ruinens brant. Det märks att Sara H. Olsson har varit verksam i förlagsvärlden och besitter insiderinformation.

Det uppstår gott om dråpliga situationer i Bokförlaget Gyllendufva. Gunilla menar väl, men saknar erfarenhet av såväl branschen som att inneha ett arbete överhuvudtaget, vilket menar att hon i all välmening orsakar Petra en del frustration. För att inte nämna Gunillas matglada och inte alltför väluppfostrade hund Ranelid. Men också besvärliga debutanter med hybris och problemet med att försöka hitta förlagets nästa stora namn. Det finns en härlig humor som genomsyrar boken och får mig att fnissa till titt som tätt.

Det är lätt att ta både Gunilla och Petra till sitt hjärta. Vänskapen som växer fram mellan dem i Bokförlaget Gyllendufva är oerhört fint skildrad. Överlag är detta en välskriven feelgood som vant rör sig mellan genrens ramar och konventioner, samtidigt som den ger en unik känsla genom att utspela sig i förlagsmiljö. Det är förrädiskt lätt att sluka denna bok i en enda sittning. Det är oerhört svårt att släppa taget när man väl har slagit sig ned med boken i den varma sommarsolen.

Bokförlaget Gyllendufva är en riktig feelgoodpärla som innehåller humor, vänskap, drama och en portion spänning. Ska de lyckas få förlaget på fötter eller inte?

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bokförlaget Gyllendufva av Lilly Emme och Sara H. Olsson

  1. Pingback: Månadsrapport: Juni 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: En sak i taget av Lilly Emme - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.