Captive Prince: Fantastisk världsbygge

Författare: C. S. Pacat
Serie: Captive Prince, #1
Förlag: Gatto (2013)
Antal sidor: 240 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON.

Handling

I ett enda slag slås hela Damens liv i spillror. Hans far kungen har knappt hunnit kallna innan hans makthungrige bror tar makten och beväpnade män tränger in i Damens rum. Tillfångatagen tas han ifrån hela sin identitet och skickas till fiendenationen för att tjäna som njutningsslav åt den manipulativa prins Laurent.

Kommentarer

Jag hittade de två första delarna i en tänkt trilogi som författaren dels har publicerat på egen hand, men dels har lagt ut gratis på nätet (kommer inte finnas kvar länge till – Penguin har köpt rättigheterna). Jag slukade båda böckerna under en och samma eftermiddag, så jag har definitivt planer på att köpa böckerna i pocketformat.

Av någon anledning påminner mig den första boken om Anne Rice Sleeping Beauty-trilogi, men med mindre porr och mindre förödmjukelse som jag inte förstår mig på. Det finns en del porr, men inte så mycket, och förödmjukelse finns också, men den är inte lika vettlös som i Anne Rice böcker. Det finns en hel del våld och sex i boken, men det är inte särskilt grafiskt.

Det är en väldigt intressant värld som författaren har byggt upp. Konflikten mellan de båda nationerna känns trovärdig och ger ökad spänning åt att Damen inte avslöja sin identitet som prins, utan måste låtsas vara en vanlig soldat som har hamnat i onåd hos den nye kungen. Därtill är hovet i Vere en nervpirrande värld fylld av konspirationer och intriger som gör det livsfarligt rent livsfarligt att inte spela med i spelet. Världsuppbyggnaden är bländande.

Jag tycker de båda huvudpersonerna är väldigt intressant. Damen är en ganska typisk hjälte, lite naiv och alltid på väg att fly, men som därtill blir allt intelligentare under bokens lopp och börjar försöka läsa mellan raderna i hovets spel. Laurent är iskall och manipulativ – en fascinerande, men föga sympatisk gestalt som motvilligt låter oss komma närmre honom under berättelsens gång.

Captive Prince inleds som en vanlig slavberättelse, men tar en hel del oväntade vändningar som gör att jag blir helt fast. Därtill är världsuppbyggnaden fantastisk och trovärdig, så jag fick väldigt bråttom att läsa andra delen i serien.

betyg5

Andra böcker i serien Captive Prince

Captive Prince

Prince’s Gambit (recension)

Kings Rising (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Captive Prince: Fantastisk världsbygge

 1. Pingback: Kaosutmaningen - C.R.M. Nilsson

 2. Pingback: Månadsrapport: Maj 2013 - C.R.M. Nilsson

 3. Freja skriver:

  Fantasy gillar hela min familj, men inte jag. Undrar om jag ska rekommendera den här. Fast ungarna kanske tycker det är pinsamt om mamma rekommenderar böcker med sexscener i… De är i en känslig ålder just nu, 13 och 14…

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   De är kanske lite väl unga. Det innehåller en del teman som kanske är mer lämpade för gymnasieåldern och uppåt. Å andra sidan minns jag vad jag läste i den åldern, så jag vet inte…

 4. Pingback: Captive Prince - Volume 2: Jag vill ha mer Damen och Laurent - C.R.M. Nilsson

 5. Lena skriver:

  Den låter intressant! Ska se om jag orkar läsa den på datorn, i annat fall får jag köpa den som paperback.

 6. Pingback: Månadsrapport: Juli 2015 - C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Pride 5x: Captive Prince-trilogin - C.R.M. Nilsson

 8. Pingback: Kings Rising av C. S. Pacat - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.