Doctor Strange är lite av en besvikelse

Regissör: Scott Derrickson
Manus: C. Robert Cargill
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen, Chiwetel Ejiofor
Produktionsår: 2016
Längd: 112 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Stephen Strange är en fruktansvärt arrogant man, men oerhört skicklig hjärnkirurg. Efter en bilolycka uppstår svåra nervskador i hans händer. Det finns inte en chans att han ska kunna ställa sig i operationssalen igen. Desperat söker han efter alla möjliga och omöjliga sätt att återfå sina händer. Ett spår leder honom till Nepal, där han möter en mystiker som kallas för The Ancient. Under hennes ledning utvecklas han till en mäktig trollkarl med uppdrag att försvara världen mot ondska.

Doctor Strange är en av Marvels hjältar som jag inte är särskilt bekant med. Men kombinationen av magi och Benedict Cumberbatch gjorde att jag genast kände mig lockad av denna film. Tyvärr blir jag lite besviken.

Doctor Strange innehåller en hel del fina skådespelarprestationer. Benedict Cumberbatch är alltid bra och lyckas återigen porträttera en älskvärd skitstövel. Manuset gör dock att jag ställer mig frågan vari skillnaden mellan Tony Stark och Stephen Strange egentligen ligger, men det är en bara en parentes. Tilda Swinton porträtterar den uttryckslösa The Ancient på ett i närmast humoristiskt vis. Även Chiwetel Ejiofor gör en fin insats i sin lilla biroll, som dock känns som om den utlovar att bli utökad i en uppföljare.

Jag använder Doctor Strange som en verklighetsflykt efter terrordådet i Stockholm. Som sådan bjuder den på action, humor och en hel del värme. Jag får mig en del goda skratt under filmens lopp. Men så är det grejen med specialeffekterna. Jag är så fruktansvärt allergisk emot när film ser ut som ett spel och det gör det hela tiden i Doctor Strange. Det finns ambitioner att skapa en inverterad verklighet a la Inception, men det fungerar inte därför att jag sitter där och undrar vart jag har förlagt min spelkontroll. Det är inte snyggt gjort, helt enkelt, utan blir alldeles för mycket.

Doctor Strange är också en originfilm, men inte heller där känns det som om det lyckas helt. Det blir en väldigt lång introduktion till vem Stephen Strange är och hur han börjar lära sig använda sina krafter. Sedan ramlar det helt plötsligt iväg när han blir en fullfjädrad superhjälte och den stora slutstriden står inför portarna. Slutet blir hafsigt hopslängt. De utnyttjar definitivt inte potentialen i Mads Mikkelsens skurk fullt ut, utan hans motiv och personlighet förblir endimensionella.

Doctor Strange har sina bra sidor, men känns inte helt genomarbetad. Ändå är jag pepp på en uppföljare, som jag tror kommer bli bättre nu när han är etablerad som hjälte, men även teasern om att vi kommer att se Strange dessförinnan.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Doctor Strange är lite av en besvikelse

 1. Lena skriver:

  Vi gillade Doctor Strange riktigt mycket, även effekterna. Men vi hade nog inga höga förväntningar så det blev en positiv överraskning.

 2. Bokhuset skriver:

  Och jag som tyckte den var kanonbra. Eller ja, storyn är helt banal, men skådisarna och effekterna älskade jag. Såg den på bio dock och då kändes det väldigt maffigt. 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   På bio hade jag nog haft det svårt att hålla mig för skratt 😛 Just när de står och snurrar med händerna för att öppna portaler gav mig flashbacks till dataspel jag spelade som barn…

 3. Vi såg den för ett tag sen men gav faktiskt upp innan rentorka slut. Det var tyvärr inte alls vad vi väntade oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.