Inception: Smart, spännande, snygg!

inception

Bildkälla: Ginza.

Betyg: ☆☆☆☆☆
Regissör: Christopher Nolan
Skådespelare:Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Marion Cotillard, Ken Watanabe, Dileep Rao
Produktionsår: 2010
Längd: 127 minuter

Finns till exempel hos CDON, Discshop eller Ginza.

Inception var filmen på allas läppar året då den kom, om jag inte missminner mig. Det var också en film som jag ville se. Ibland blir det som det blir, att en film du vill se glöms bort och något av en slump fyra år senare får dig att minnas den och bli våldsamt sugen på att se den. Bara premissen gav mig stora förhoppningar.

Dominic Cobb är bäst på det han gör: att gå in i andra människors drömmar och stjäla idéer. Genom att manipulera det undermedvetna kan han komma åt information som måltavlan skulle vakta med sitt liv i den verkliga världen. Men det är inte bara möjligt att stjäla idéer, utan det går också att plantera idéer och få dem att slå rot. När en affärsman kommer till Cobb med en önskan om att få detta gjort mot en rival och vad han erbjuder Cobb i gengäld är en chans till försoning. En chans att få komma hem.

Inception är en film som kräver din totala uppmärksamhet. Turerna kring de olika drömmarna, vems dröm det egentligen är, är lätt att gå miste om i ett ögonblick av ouppmärksamhet. Samtidigt så är det så snyggt och skickligt gjort att jag bara kan le. De olika drömmarna inom en och samma dröm har sin egna unika estetik som gör att det går att skilja dem från varandra. Men det gäller att vara vaken.

Karaktärerna introduceras i princip en efter en. I och med deras introduktioner klargörs även världsuppbyggnaden. Inception har en strålande ensemble: Leonardo DiCaprio är lysande som den briljante men nedbrutne Cobb; Ellen Page är storögt nyfiken på den värld som hon introduceras till och blir lite som en projicering av tittaren själv; Joseph Gordon-Levitt som den kompetente och allvarlige Arthur och Tom Hardy som den brittiske bedragaren Eames, som har några av filmens roligaste repliker.

Specialeffekterna i Inception är mäktiga. Stundtals gör surrealismen en yr i huvudet som när de experimenterar hur det går att bryta mot fysikens lagar i drömmar. Ändå får inte specialeffekterna ta överhanden, utan det är främst komplexiteten i drömvärlden som står i fokus.

Inception är smart, spännande och snygg med solida skådespelarprestationer. Jag ser fram emot en omtitt för att se vad jag missade första gången.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Inception: Smart, spännande, snygg!

  1. Monika skriver:

    Nu blev jag jättesugen på att se om denna 🙂

  2. Freja skriver:

    Jag känner att det är dags för en omtitt för mig med, andra gången kommer jag ju att se mer av det som jag förstod först i efterhand första gången! Gillar smarta filmer med öppna slut!

  3. Pingback: Månadsrapport: Juli 2014 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Doctor Strange är lite av en besvikelse - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.