En bit av mig fattas av David Levithan

en bit av mig fattas

Författare: David Levithan
Originaltitel: Love Is the Higher Law
Översättare: Titti Persson
Förlag: Rabén & Sjögren (2011)
Antal sidor: 190 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format (på engelska)
Pocket | Adlibris, Bokus

Den elfte september 2001 var jag tio år gammal och jag minns inte var jag var när jag fick veta. Jag minns att min mamma kom hem från jobbet, satte sig i fåtöljen och bara stirrade på tv:n. Jag minns dagen efteråt, när lärarna samlade ihop oss för att prata om det som hade hänt och hur det påverkade oss. Jag minns chockvågorna som gick genom världen.

I En bit av mig fattas är det morgon i New York och tre ungdomar tror att en helt vanlig dag väntar dem. Claire är beredd på en helt normal dag i skolan. Peter skolkar för att köpa ett album som precis har kommit ut. Jasper ligger kvar i sin säng i Brooklyn och sover. Ingen av dem anar att detta är dagen då allt kommer att förändras. Det är tisdagen den elfte september 2001.

Jag sparade En bit av mig fattas till sist i tre på tre-utmaningen av en anledning: det är svårt att läsa om elfte september. Det är något som kan få mig att gråta som bara den. Därtill finns det alltid en risk för att det ska kännas smetigt och som om någon känslomässigt manipulerar mig. Men David Levithan handlar det hela med finstämd känsla och även om tårarna kommer vid ett par tillfällen, så är det inte en bok att gråta till.

Istället är det en bok som lyckas skildra en stad som har slagits i spillror och tvingas resa sig upp igen. Närbilden blir dessa tre ungdomarnas alla mycket olika, men realistiska reaktioner på situationen. Att fjärma sig, att vilja tala om det inträffade hela tiden, att vandra gatorna av oro. Men i sorgen och förvirring visar samtidigt En bit av mig fattas också på mycket av det fina som finns här i världen: hur människor slöt upp och hjälptes åt.

En bit av mig fattas börjar väldigt starkt, men tappar allteftersom längs vägen. Det är katastrofen och dagarna efteråt som verkligen skiner med Levithans unika förmåga att skildra människors sinnesliv. Efter det dalar det. Särskilt ogillar jag hur Claire i princip delegeras till en roll som bro mellan Peter och Jasper.

Men ändå är det en bok som är värd att läsas, just för den fantastiska inledningen. En bit av mig fattas är en stark berättelse om att gå vidare i eftersviterna av en katastrof, och har du inte läst den så gör det.

betyg4

Andra som har bloggat om En bit av mig fattas

BladvändarenBokhorabokmalen; Elins bokbloggenligt O; Min bokkistaNellons bokbloggoch dagarna går

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på En bit av mig fattas av David Levithan

  1. Bokhuset skriver:

    Kände inte till den här men den hamnar absolut på läsa listan, tack för tips. 🙂

  2. Pingback: Tre på tre: 3xDavid Levithan - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2014 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.