Fejk av E. Lockhart

Bildomslag Fejk

Författare: E. Lockhart
Originaltitel: Genuine Fraud
Översättare: Carina Jansson
Förlag: Lavender Lit (2017)
Antal sidor: 276 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Imogen är en karismatisk och mycket rik ung kvinna som är på rymmen från sitt arv. Jule är en fighter, en kameleont och en atlet. När de möts uppstår en intensiv vänskap. En vänskap som leder till ett försvinnande och ett mord, eller kanske två. En farlig romans, eller kanske tre. En tjej som vägrar ge folk vad de begär av henne. En tjej som vägrar vara den hon en gång var.

När jag gick i gymnasiet fick vi se The Talented Mr Ripley på engelskan, och det är fortfarande en av mina absoluta favoritfilmer. Jag tyckte också mycket om hela Patricia Highsmiths serie om Tom Ripley. E. Lockhart har tydligt tagit inspiration av både film och Highsmiths böcker, vilket gör att jag verkligen tycker om boken medan jag läser om den. Däremot kan jag, efter att ha sett om tidigare nämnda film, tycka att hon kanske har tagit lite väl mycket inspiration. Ibland känns det som om skillnaderna mellan verken är väldigt ytliga, bara en förflyttning i tid och ett byte av kön hos huvudpersonerna.

Eftersom jag är välbekant med källmaterialet som Lockhart har tagit inspiration av, leder Fejk inte till några större överraskningar hos mig. Berättelsen berättas i omvänd ordning: vi börjar i slutet med en Jule eller Imogen på flykt, och arbetar oss sakta men säkert tillbaka till början. Det finns ett driv i texten som suger in mig, får mig att läsa lite till. Opålitliga berättare är verkligen fantastiska att läsa, om de görs bra, och det gör verkligen Lockhart. Hon ger oss precis tillräckligt för att vi ska förstå när något kanske inte är helt sant, delvis sant eller ren och skär lögn. Ingen person i romanen är särskilt sympatisk, men det behöver de inte vara. De är intressanta och komplexa, och fångar mig som läsare.

Det finns en del intressant samhällskritik insprängt i boken, särskilt kring kvinnor och kvinnoroller, som fördjupar läsningen av Fejk. Detta utan att för den delen skriva läsaren på näsan. Lockhart är bra på att berätta en alldeles utmärkt historia, samtidigt som hon har ett djupare budskap.

Fejk är kanske lite väl lik The Talented Mr Ripley, men Lockhart är en skicklig skribent och kan konsten att leverera en spännande berättelse.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Fejk av E. Lockhart

  1. Pingback: The Talented Mr Ripley - C.R.M. Nilsson %C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.