Howl och andra dikter av Allen Ginsberg

Författare: Allen Ginsberg
Originaltitel: Howl and Other Poems
Översättare: Per Planhammar
Förlag: Bakhåll (1995)
Antal sidor: 57 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format (på engelska)
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Den amerikanska poeten Allen Ginsberg var en av de ledande figurerna inom beatnikrörelsen. Han var emot militarism, ekonomisk materialism och sexuellt undertryckande. Hans första diktsamling var Howl och andra dikter, och dikten Howl förblir hans mest kända. Dikten blev ett föremål för rättegång gällande obscenitet då den beskriver både homo- och heterosexuellt sex i detalj. Dikten skildrade Ginsbergs egen homosexualitet och de relationer han hade med män, bland annat hans livslånga partner Peter Orlovsky.

För ett par år sedan såg jag filmen Howl med James Franco i huvudrollen som skildrar just denna rättegång. Efteråt har jag länge velat läsa dikten, men inte kommit mig för att beställa den. När jag tog min tillflykt på biblioteket en regnig eftermiddag råkade jag hamna framför lyrikhyllan. Howl och andra dikter ropade till mig och jag lånade genast hem den.

Självfallet är det titeldikten Howl som är det mest minnesvärda i Howl och andra dikter. Bara inledningsraden – ”Jag såg min generations största begåvningar förstörda av galenskap, svältande hysteriska nakna” – utlovar ju något stort. Alla hans dikter är skrivna på fri vers med långa rader som sträcker sig över sidorna. Vi leds ned i ett sjudande motstånd mot konventionen, mot militären, mot det som krossar människor. Det är droger och det är sex, och ibland snurrar skallen till på samma sätt som när jag läst Skräck och avsky i Las Vegas. Men det här är bättre.

Överlag finns det en cynism i Howl och andra dikter som är både uttröttande och tilltalande. Det finns en vilja att förändra världen, men samtidigt en trötthet på grund av att den är som den är. Ofta finns det en dualism i dikterna som kräver uppmärksamhet från läsarens sida. Tydligast är det i dikten Amerika, som lyckas vara både ett kärleksbrev och en protestsång på en och samma gång. Hela dikten avslutas med den minnesvärda raden ”America, I’m putting my queer shoulder to the wheel.”

Överlag är det svårt att skriva om lyrik för mig, eftersom det i mina ögon är en sådan subjektiv upplevelse. Poesi väcker känslor och tankar, och så gör även Howl och andra dikter. Det är cynismen, protesterna, att vilja ta plats trots att omvärlden inte riktigt tillåter som lever sig kvar. Ett sökande efter sanning i vardagslivet. (Och, ja, visst är det lätt att börja låta pretentiös när en ska skriva om lyrik?)

Howl och andra dikter är onekligen ett imponerande verk. Trots att den är så tunn så är det ett stort innehåll.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Howl och andra dikter av Allen Ginsberg

  1. Ginsberg är ju inte direkt lätt att ta till sig i stora mängder. Minns litteraturkursen om amerikansk litteratur. Fast väldigt värd att läsa.

  2. Pingback: Månadsrapport: Juni 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.