Skräck och avsky i Las Vegas av Hunter S. Thompson

Författare: Hunter S. Thompson
Originaltitel: Fear and Loathing in Las Vegas
Översättare: Einar Heckscher
Förlag: Pocketförlaget (2010)
Antal sidor: 229 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Journalisten Raoul Duke får i uppdrag att bevaka ett motorcykelrace i öknen. Tillsammans med sin 150-kilosadvokat Dr. Gonzo anländer han till Las Vegas med en arsenal av droger. Uppåttjack, neråttjack, you name it. Artikeln blir aldrig skriven men på eget initiativ utvecklas uppdraget till en påtänd jakt på sanningen bakom den amerikanska drömmen.

Det finns vissa böcker som du börjar läsa och redan på första sidan ifrågasätter du om du överhuvudtaget kommer att mäkta med att läsa ut den. Skräck och avsky i Las Vegas är en sådan bok för min del. Jag läser delar av prosan högt för andra med avsmak i rösten. Enda anledningen till att jag framhärdar är att jag har valt ut Hunter S. Thompson till min boktolva och jag avskyr att misslyckas med utmaningar.

Till sist går jag in och läser om Skräck och avsky i Las Vegas på Wikipedia. Det gör att jag kan ta på mig andra glasögon när jag läser texten: se den mer som humoristisk än gravallvarlig. Ändå kommer jag nog inte läsa mer av Thompson i fortsättningen, även om jag har roligt medan jag läser denna bok stundtals.

Skräck och avsky i Las Vegas är mycket surrealistisk läsning. Huvudpersonen är i stort sett påtänd genom hela berättelsen, vilket leder till vanföreställningar och paranoia. Vad som är verkligt eller inte är svårt att urskilja. Spåren växlar frekvent och gör det till en utmaning att hänga med i texten.

Bitar av Skräck och avsky i Las Vegas blir en i närmast sociologisk iakttagelse av det dåtida amerikanska samhället. 60-talets drogkultur får sig en känga, men även Vietnamkriget. Thompson pekar på det absurda i amerikansk politik och riktar skarp kritik mot det hela.

Jag ångrar inte direkt att ha läst Skräck och avsky i Las Vegas, men det var långt ifrån min kopp av te.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Skräck och avsky i Las Vegas av Hunter S. Thompson

  1. Låter som en bok jag ska låta ligga, påtänd paranoia lockar inte alls 🙂

  2. Pingback: Jag klarade Boktolvan även i år - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.