Dumplin’ av Julie Murphy

Författare: Julie Murphy
Originaltitel: Dumplin’
Översättare: Carina Jansson
Förlag: Lavender Lit (2016)
Antal sidor: 347 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Willowdean, kallad Dumplin’ av sin mamma, är tjock, men vad gör det? Hon har alltid trivts med sin kropp. Hennes inställning är att en bikinikropp är en kropp iförd en bikini. Men så börjar Bo på jobbet, en snygg och enormt trevlig privatskolekille. Klart han får det att pirra i kroppen. Till hennes förvåning verkar han gilla henne tillbaka. Will, som aldrig tidigare har besvärats av sina valkar, börjar känna sig osäker. För att vinna tillbaka sig själv bestämmer hon sig för att ställa upp i den lokala skönhetstävlingen, som är den största saken som händer i hennes stad.

Efter några timmars läsning där jag har varit helt fångad mellan bokens sidor och med Dolly Partons Jolene på repeat i skallen har jag läst ut Dumplin’, en bok som jag har hört mycket gott om. Med rätta visar det sig. Om du är ute efter en bok som blandar humor och allvar i en alldeles utmärkt gryta så har du kommit helt rätt. Vill du dessutom ha en bok som lyckas peka på flera obekväma tankar kring det här med vikt och skönhet då har du också hittat rätt.

Det finns således många anledningar till att falla för Dumplin’. En annan anledning är Willowdean som karaktär. Hon är mångsidig och mänsklig, gör fel och det är inte alltid jag står på hennes sida som läsare. Men det visar på hur komplicerat det är att vara tonåring och människa. Hon hamnar i konflikter med sin mamma och sin bästa kompis, trampar snett, men gör sitt bästa för att reda upp allt i slutändan.

Dumplin’ är en berättelse om att hitta sig själv igen när en har tappat bort det, men också en berättelse om sorg. Mostern Lucy har gått bort i början av boken och liksom Will var hon tjock. Hon har varit Wills ledstjärna genom barndomen. Utan henne famlar hon sig fram. Medan hon bearbetar sorgen måste hon hitta styrkan att bli sin egen ledstjärna även om Lucys ande alltid finns med henne. Och en del av Lucys vänner finns där för att stötta och hjälpa Will och hennes vänner i deras revolution.

För skönhetstävlingar är lätta att avfärda som ytliga, men i den här staden är tävlingen verkligen allt. Dumplin’ lyckas lyfta fram den problematiska aspekten, såväl som det som tävlingar av den här typen kan ge unga tjejer. De kan skapa möjligheter och vägar bort från mindre städer. Men de kan också innebära att du fastnar i en roll, såsom Wills mamma har gjort. Hon vann tävlingen som ung och har sedan dess aldrig riktigt kunnat släppa det. Det har blivit en stor del av hennes identitet. Häri ligger väl den största konflikten mellan mor och dotter, som är väldigt fint skildrad.

Dumplin’ är en i högsta grad slukarvänlig bok om att finna sig själv och växa som person, men som också pekar på flera obekväma tankar i vårt samhälle.

Andra bokbloggare om Dumplin’

Sagan om Sagorna; Beas bokhylla; Prickiga Paula och böckerna; Bokfrossa; Annas bokblogg; Mitt liv som Miimz; Nellons bokblogg; Ylvas läsdagbok

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Dumplin’ av Julie Murphy

 1. Joelinda skriver:

  Låter som en välskriven och viktig bok!

 2. Monika skriver:

  Den här är jag väldigt nyfiken på, och efter vad du skriver så låter det som en bok för mig. Den åker upp på den där listan 🙂

 3. Elin Säfström skriver:

  Den här måste ju ovillkorligen läsas! Har länge sett omslaget och tänkt att förr eller senare måste jag ta reda på vad det här är för bok egentligen. Tack för klargörandet.

 4. Låter som en bok jag skulle tycka om 🙂

 5. Nilmas Bokhylla skriver:

  Nu blev jag hemskt nyfiken på denna så får skriva upp den på att läsa-listan!

 6. Pingback: Kaosutmaning 2017 - C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Ramona Blue av Julie Murphy - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

 8. Pingback: Dumplin’ av Julie Murphy | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.