Åtta saker på min önskelista att läsa om

Topp Tio Tisdag

Då var det tisdag igen. Denna veckas Top Ten Tuesday handlar om Ten Things On Our Reading Wishlist. Ett väldigt klurigt tema, men jag lyckades komma på åtta saker som jag ibland kan känna ett sug efter att läsa.

Bisexuella karaktärer. Och då menar jag inte den där struliga, drogmissbrukande typen som outar sin exflickvän och en annan vän inför hela skolan (nej, jag är inte alls bitter över att detta hände i en bok jag läste nyligen), utan karaktärer som får vara något annat än opålitliga.

Transpersoner. Välskrivna böcker om transpersoner är något som jag fortfarande efterlyser.

En ”riktig” bok om Newt Scamander. Om J. K. Rowling skrev en bok med Newt i huvudrollen skulle jag slänga mig över den.

Böcker med huvudpersoner som har funktionsnedsättningar. Jag menar realistiska sådana där författaren antingen själv har erfarenheten eller haft respekten att sätta sig in i hur det är att leva med en funktionsnedsättning.

Wu Zetian. Hon är den enda kvinna som suttit på draktronen som egen regent och det är en väldigt spännande tidsperiod. Jag har läst en skönlitterär bok om henne, men skulle gärna läsa flera.

Fantasy inspirerad av Japan/Kina/Ryssland. Det finns en del bra fantasyserier inspirerade av Japan (Sagan om klanen Otori och Imperiets dotter), men jag skulle vilja läsa mer. Grisha-trilogin öppnade ögonen för hur spännande ryskinspirerad miljö kan vara i fantasy.

Mytologiinspirerade böcker. Jag tycker om när myter förflyttas till modern tid. Det kan bli intressanta historier.

Kärlekstrianglar som slutar i poliamori. Det här märkliga velandet mellan två killar när tjejen egentligen inte behöver välja, utan skulle kunna få båda två.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Åtta saker på min önskelista att läsa om

  1. fråga bibliotekarien ❤️

  2. Lottens bokblogg skriver:

    Det där med funktionsnedsättning är knepigt. Alltid när det beskrivs i film eller i bok så blir jag besviken på något plan. Det går liksom aldrig att fånga ens egna upplevelser att ha nära som är funktionshindrade.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag blir också ofta besviken. Det är som om författare har en idé, men så tar de sig inte tid att prata med någon som faktiskt lever med funktionsnedsättningen vilket gör att det känns platt, falskt och lätt fruktansvärt fel. Till exempel har jag inte läst Ljuset vi inte ser på grund av att den skildrar blindhet på ett fullständigt orealistiskt vis, enligt blinda personer som har läst den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.