J som i jul

J – Jul. En bok som bör läsas när det snöar.
Marken där ute är täckt av snö och du vill inget hellre än att krypa upp i soffan där inne och läsa om boken.

Det självklara svaret är Christmas Days av Jeanette Winterson. Jag läste den förra året och trollbands. Det är så att jag redan nu har planerat en omläsning till jul. Så här skrev jag om den förra året:

Christmas Days är en riktig liten pärla. Inte nog med att den är vansinnigt snygg utvändigt, den är vansinnigt snygg invändigt. Och innehållet sedan! Det här är Jeanette Winterson när hon är som bäst. Hon väjer inte för det makabra, det rosafluffiga eller det barnsliga. Oväntat mycket spökhistorier fick utrymme i denna samling. Några som nästan gjorde mig mörkrädd. Utblandat med fantastiska berättelser är Wintersons recept som hon lagar kring högtiderna, även om detta snarare är små kåserier om hennes jular och relationer. Jag föll som en fura för den här.

Det rör sig om tolv noveller och tolv ”recept” (snarare anekdoter ur Wintersons liv, knutna till viktiga personer) och är på min topp lista över saker som får mig att komma i julstämning. Och ni vet hur mycket jag älskar julen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar på J som i jul

  1. Monika skriver:

    Det är inte bara jag som planerar min läsning långt i förväg 😉

  2. Annette skriver:

    Roligt att se att vi är flera som planerar inför jul redan i början av ett nytt år 🙂 Den här boken kommer upp på listan inför julstämningsläsningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.