Lord Arthur Savile’s Crime and Other Stories av Oscar Wilde

Omslagsbild The Complete Illustrated Works of Oscar Wilde, där Lord Arthur Savile's Crime and Other Stories ingår

Författare: Oscar Wilde
Förlag: Bounty Books (2014)
Antal sidor: 192 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Lord Arthur Savile’s Crime and Other Stories kom för första gången ut 1891. Den består av fyra noveller och inleds med den novell som har gett samlingen sin titel, Lord Arthur Savile’s Crime. I novellen introduceras lord Arthur till en man som påstås utläsa framtiden i människors handflator. Han påstår att Arthur kommer att begå ett mord. Eftersom lorden står i begrepp med att gifta sig med sitt livs kärlek bestämmer han sig för att försöka få sitt öde avklarat så snabbt så möjligt. En dråplig liten sak med en tvist på slutet.

Även The Canterville Ghost är oerhört rolig. En amerikansk familj köper Canterville Chase, ett hus som är hemsökt av ett rysligt spöke. Bara att spöket lär gå bet på deras praktiska natur. Novellen driver friskt med genren spökhistorier och med Oscar Wildes språk och humor blir det synnerligen underhållande.

I The Sphinx Without a Secret berättar lord Murchison för en vän om en kvinna som han var förälskad i, men som numera är död, och de hemligheter han tror att hon hade. Den novell jag tycker sämst om i samlingen, för att den inte säger mig så mycket. Självklart är den välskriven, med en hel del underfundiga citat, men samtidigt så är den tämligen händelselös.

Lord Arthur Savile’s Crime and Other Stories avslutas med The Model Millionaire. Den fattige Hughie Erskine är kär, men fadern till flickan vägrar låta dem gifta sig om inte Erskine kommer i besittning av 10 000 pund. När han besöker sin vän, målaren Alan Trevor, grips Erskine av medlidande till den fattige tiggaren som vännen målar av. Men hans allmosa kommer visa sig ha oanade konsekvenser. Jag gillar den här novellen skarpt. Tvisten på slutet är rolig och man lever sig verkligen in i Erskines situation.

Lord Arthur Savile’s Crime and Other Stories är en välskriven, men framförallt rolig, novellsamling som väl har stått emot tidens tand.

Annat recenserat ur The Complete Illustrated Works of Oscar Wilde

The Picture of Dorian Gray (recension)

The Happy Prince and Other Tales (recension)

Lord Arthur Savile’s Crime and Other Stories

A House of Pomegranates

The Plays

The Poems

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.