Malibu Rising av Taylor Jenkins Reid

Malibu Rising av Taylor Jenkins Reid

Författare: Taylor Jenkins Reid
Förlag: Penguin (2022)
Antal sidor: 365 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Malibu i augusti, 1983: idag är det dags för Nina Rivas årliga fest för att säga farväl till sommaren. Förväntningarna ligger feberheta i luften. Alla vill vara i de berömda Rivasyskonens närhet: Nina, supermodell och talangfull surfare; bröderna Jay och Hud, den ene mästerskapsvinnande surfare, den andre en känd fotograf; och deras avgudade lillasyster, Kit. Tillsammans är de en källa till fascination i inte bara Malibu, utan också över hela världen. Deras far är ingen annan än den legendariska sångaren Mick Riva. Vid midnatt kommer festen ha spunnit ur kontroll. När morgonen kommer, kommer herrgården ha gått upp i rök.

Malibu Rising är den tredje boken av Taylor Jenkins Reid som jag läser. Hennes historiska fiktion, löst baserad på verkligheten, har förtrollat sina läsare med gissningar till de verklighetskopplingar som finns. I den här knyter hon an till några av sina tidigare böcker genom sångaren Mick Riva, som var en av Evelyn Hugos äkta män och en sångare i en helt annan genre än Daisy Jones & the Six.

Personligen har jag ingen aning vilka, om några, de historiska förlagorna är till karaktärerna i Malibu Rising. Den visar upp en skuggsida av hur det är växa upp med en berömd förälder, en förälder som övergett familjen. Övergivandet har påverkat dem alla på olika vis. Det är en skildring av en speciell familj, som egentligen är som vilken vanlig familj som helst. Lyckan ligger inte i det ytliga, utan i att kunna vara trygg i den man är.

Beskrivningen får det att låta som Malibu Rising utspelar sig under en enda dag, vilket är en sanning med modifikation. Boken snirklar sig genom decennierna, från det att Mick Riva träffar June, som kommer bli mamma till en del av hans barn, till det som har lett fram till den nutid vi här möter. På detta vis skapas en tydlig bild av hur det förflutna formar oss, men att det aldrig är för sent att välja nya vägar. Och att det är viktigt att inte bara ta hand om de man älskar, utan också låta dem ta hand om en själv.

Malibu Rising är ett fint, bladvändarvänligt porträtt av en familj. Egentligen perfekt läsning för lata sommardagar under semestern.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.