Maresi av Maria Turtschaninoff

Omslagsbild Maresi av Maria Turtschaninoff

Författare: Maria Turtschaninoff
Serie: Krönikor från Röda Klostret, #1
Förlag: Berghs (2014)
Antal sidor: 205 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Svält och nöd tvingade Maresis familj att sätta henne i Röda klostret på ön Menos, en plats där män är förbjudna. Här har hon befunnit sig i fyra år. Här har hon funnit sitt hem, bland andra noviser och systrarna som dyrkar Urmodern med sina tre ansikten. Maresi har äntligen funnit ett utlopp för sin kunskapstörst och kärlek till böcker. Men allt kommer att förändras när Jai anländer till ön. Från första början inser Maresi att det är något särskilt med henne. När Jais hemligheter avslöjas, kommer hela Klostret att prövas. Men Maresi allra mest.

Maresi har stått på min att läsa-lista i flera år och när vi hade temat en bok som utspelar sig på kloster i min bokcirkel, var den mitt förslag. Den lottades inte, men jag fick äntligen tummen ur att införskaffa den. Inledningsvis blir jag dock lite besviken. Första halvan av boken är seg. Det är en enorm detaljrikedom i det dagliga livet på klostret, att bygga upp miljön, och även om jag tycker om karaktärerna så blir jag otålig över att inget händer.

Men så förändras allt. Det står klart vad det är Maresi brottas och våndas med i sin relation till Urmodern och Maria Turtschaninoff väcker skickligt detta dilemma till liv. Faran landstiger på ön och noviserna och systrarna tvingas försvara sig mot män som anser kvinnor vara objekt, ägodel. För att vara en ungdomsbok väjer Turtschaninoff inte för att skildra mörka ämnen. Hedersvåld och våldtäkt förekommer. Det som gör denna författares fantasyböcker så bra är att hon lyckas skapa en övertygande värld annorlunda från vår egen, men som säger så mycket om vår egen värld och sättet som vi behandlar kvinnor runt om i världen.

Maresi må börja segt, men slutet väger mer än väl upp för det. Maria Turtschaninoff kan vara en av nordens bästa fantasyförfattare.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Maresi

Naondel

Breven från Maresi

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Maresi av Maria Turtschaninoff

  1. Jag tyckte verkligen om första delen när jag lyssnade på den. Men har dragit mig för att lyssna på andra delen då jag såg att den ska handla om kvinnorna på skeppet som nämndes i första boken, som väl grundade klostret om jag minns rätt. Tvivlar inte på att den är bra, men jag var så inne i Maresis värld att jag absolut inte kunde tänka mig en bok som handlade om någon annan. Nu när det gått ett tag känner jag däremot att jag snart kan vara redo att fortsätta serien.

  2. Pingback: Breven från Maresi av Maria Turtschaninoff - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.