Breven från Maresi av Maria Turtschaninoff

Författare: Maria Turtschaninoff
Serie: Krönikor från Röda Klostret, #3
Förlag: Förlaget (2018)
Antal sidor: 346 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Maresi återvänder till sitt hemland Rovas från vilket hon skickades bort från som barn för att undkomma svälten. Maresi vill grunda en flickskola för att dela med sig av det hon har lärt sig i det Röda klostret och förbättra livet för sitt folk. Men hon blir en främling i hembyn Sáru och sedd med misstänksamhet, också av sin egen mor. Den snikne ståthållaren uppbär så mycket skatt att svälten åter hårt drabba Rovas, de hungriga och svaga blir så många att ingen anser sig stark nog att ta hand om dem. Men Maresi har krafter som ingen anar, inte ens hon själv. Dem blir hon tvungen att begagna när stor fara hotar byn och till slut hela hennes folk.

Det har gått lite mindre än ett år sedan jag läst den första boken om Maresi, men så som jag har längtat efter att få återvända till den här världen. I Breven från Maresi har vår huvudperson lämnat Röda Klostret för att resa tillbaka till sin hembys trakter, för att grunda en skola. Återseendet av familj och vänner blir kärt, men svårt. Maresi har blivit en främling, en udda fågel, i sin hemby och hennes seder sticker i deras ögon. Bara en sådan liten sak som att inte gifta sig eller låta bli att fläta håret märker henne som annorlunda.

En anledning till att jag tycker så mycket om Maria Turtschaninoffs fantasyböcker är att hon skapar genomtänkta världar som känns egna och annorlunda från vår egen, samtidigt som de säger en hel del om vår egen värld. I Breven från Maresi förs vi med till ett bondesamhälle, där kvinnans roll är att gifta sig och bilda familj. Att göra det leder till en inskränkning av friheten. Kvinnor ses som lite underlägsna, även drottningen av landet som ser sig misstrodd av sina närmaste män. Dessa som försöker utmanövrera henne, gifta bort henne så att hon ska bli tyst och stillsam.

Men Breven från Maresi ifrågasätter också det som Maresi har lärt sig i sina möten med männen: att de bara vill kontrollera kvinnor. Det finns de som ser dem som jämlikar, som vill hjälpa henne uppfylla sina drömmar. En berättelse om att sukta efter trygghet och att hitta kunskap i annat än böcker. Om att inte se döden som slutet och om tröst, och att finna sin egen väg här i världen.

Breven från Maresi är spännande och unik fantasy, som lockar till sträckläsning och verkligen suger in en i Maresis värld.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Maresi (recension)

Naondel

Breven från Maresi

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Breven från Maresi av Maria Turtschaninoff

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.