Pelle Svanslös i Amerika av Gösta Knutsson

Pelle Svanslös i Amerika av Gösta Knutsson

Författare: Gösta Knutsson
Illustratör: Iben Clante
Serie: Pelle Svanslös, #3
Förlag: Albert Bonniers förlag (1966)
Antal sidor: 109 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Pelle Svanslös ska följa med sin familj över havet, till det främmande Amerika. I New York möter han många trevliga katter, men också en del otrevliga typer. Gangstergänget är ett gäng katter som kidnappar godtrogna turister och tvingar dem att fånga råttor åt dem. De får snart upp ögonen för Pelle, som glider ur deras klor gång på gång. Jakten går över stor del av USA, samtidigt som Pelle försöker hitta Filadelfia-Fille för att lämna ett meddelande från hans släkting Gammelmaja i Domkyrkotornet.

Böckerna om Pelle Svanslös började ges ut på 1940-talet, vilket gör att de många gånger känns daterade. Även så Pelle Svanslös i Amerika. Genom att förflytta handlingen till USA, så tycks det vara fritt fram att ge uttryck för tidstypiska, rasistiska värderingar. Även om Pelle ställer sig på rätt sida om historien, genom att mena att det inte är någon skillnad mellan katter (det vill säga, löst förklätt att det inte är någon skillnad mellan människor), så kan man som modern läsare undra varför det ens är nödvändigt att benämna katter med n-ordet. Dessa är katter som är helt svarta från topp till tå, inklusive nosen (en svart katt med skär nos faller inte inom samma kategori). Eller under över varför det ens är nödvändigt att göra någon sådan konstig uppdelning på det viset.

En annan del som är frustrerande när man läser Pelle Svanslös i Amerika är just hur godtrogen Pelle är. Visst är det en del av hans charm, men när han för hundrade gången går i en genomskinlig fälla börjar man undra hur det står till inne på hjärnkontoret. Det blir också lite tradigt med upprepningarna om hur han hamnar i Gangstergängets klor gång på gång.

Även om det finns en del att störa sig på med Pelle Svanslös i Amerika, så är det övervägande intrycket charmigt och mysigt.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

Pelle Svanslös på äventyr (recension)

Pelle Svanslös på nya äventyr (recension)

Pelle Svanslös i Amerika

Pelle Svanslös klarar sig

Hur ska det gå för Pelle Svanslös?

Pelle Svanslös och taxen Max

Pelle Svanslös i skolan

Heja Pelle Svanslös!

Pelle Svanslös och Maja Gräddnos

Trillingarna Svanslös

Alla tiders Pelle Svanslös

Pelle Svanslös och julklappstjuvarna

Pelle Svanslös ger sig inte

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.