Pelle Svanslös på äventyr av Gösta Knutsson

Pelle Svanlös på äventyr av Gösta Knutsson

Författare: Gösta Knutsson
Illustratör: Iben Clante
Serie: Pelle Svanslös, #1
Förlag: Albert Bonniers förlag (1962)
Antal sidor: 111 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Här är berättelsen om hur det kom sig att Pelle flyttade in hos Birgitta och Olle. Hur han mötte Måns, Bill och Bull och varför den elake katten hyser ett sådant våldsamt agg mot Pelle. Vi får även följa med när Pelle firar jul för första gången. Pelle reser tåg och kommer bort, men givetvis slutar allting lyckligt. Den lilla katten är allt med om många äventyr.

Pelle Svanslös på äventyr är första boken i serien. Här läggs grunden till allt: hur Pelle blev av med sin svans, hur han hamnade i staden och varför Måns är så fruktansvärt elak mot honom. Även om det funkar att läsa de här böckerna fristående, så etablerar den här grunden på ett väldigt bra sätt och introducerar oss till Gösta Knutssons charmerande värld där katterna har sitt eget samhälle i utkanten av vårt.

Som jag nämnde i recensionen av den första boken jag läste, så är detta väldigt charmiga böcker. Pelle Svanslös på äventyr är heller ingen sammanhängande historia, utan en serie små äventyr som Pelle råkar ut för. Men eftersom han är en sådan snäll katt så löser det sig mesta för honom. De elaka råkar ofta illa ut eller hamnar åtminstone i klistret.

På många sätt märks det att Pelle Svanslös på äventyr är en äldre bok. Den hänger sig åt en del könsstereotyper. Den ofta elaka katten Frida beskrivs som ett våp. Flickan Birgitta ägnar sig åt att ta hand om Pelle, skriva dikter och teckna, medan hennes bror Olle är mer aktiv. Det är en annan värld vi får en inblick i och det är märkligt hur värderingarna färgar av sig även på katterna, som är en helt annan art.

Men trots detta måste jag ju säga att det charmiga övervinner det daterade. Jag tycker mycket om Pelle Svanslös på äventyr och vill fortsätta stifta denna katts bekantskap.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

Pelle Svanslös på äventyr

Pelle Svanslös på nya äventyr (recension)

Pelle Svanslös i Amerika

Pelle Svanslös klarar sig

Hur ska det gå för Pelle Svanslös?

Pelle Svanslös och taxen Max

Pelle Svanslös i skolan

Heja Pelle Svanslös!

Pelle Svanslös och Maja Gräddnos

Trillingarna Svanslös

Alla tiders Pelle Svanslös

Pelle Svanslös och julklappstjuvarna

Pelle Svanslös ger sig inte

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.