A som i allvarlig

A – Allvarlig. En bok du tog på allvar.
En bok som tog upp allvarliga ämnen. Du läste den för underhållning, men tog den på allvar.

Jag läser oftast allvarliga böcker. Humor är svårt, och det är sällan det träffar rätt hos mig. Kanske har jag rätt så speciell humor. Det finns många skönlitterära böcker som jag har tagit på allvar.

Men min första tanke var Golden Boy av Abigail Tarttelin. (Andra som jag funderade över var Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie och Dumplin’ av Julie Murphy.) Det var en av de bästa böckerna jag läste förra året, trots att jag ibland tyckte att den gick över till att bli lite väl föreläsande. Boken handlar i alla fall om Max Walker, som tycks vara killen som har allt. Men han en hemlighet. Han föddes som intersex. Det är bara familjen och bästa vännen Hunter som vet om det. En kväll går Hunter över gränsen och går från vän till förövare, och Max till ett offer. I svallvågorna efter övergreppet kämpar Max med vem han är och hur han ska förhålla sig till sin kropp.

Inte nog med att det är ett ljuvligt personporträtt av Max, som är en ganska typisk tonåring i en ovanlig situation, så är det en bok som gör upp med vårt förhållande till kön. Den visar på hur obekväma vi egentligen är med tanken på kön, att inte veta helt hundra ”vad” någon är, så att det ställer till det för oss, för andra, för alla. Det är förödande hur lite Max vet om sin kropp bara för att föräldrarna och läkarna är obekväma med att tala om saken.

Det är en fruktansvärt bra bok, i alla fall. Varmt rekommenderad.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på A som i allvarlig

  1. Carro skriver:

    Håller med! Superbra bok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.