Golden Boy av Abigail Tarttelin

Författare: Abigail Tarttelin
Originaltitel: Golden Boy
Översättare: Sam Petterson
Förlag: Bonnier Carlsen (2016)
Antal sidor: 429 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Max Walker är en golden boy: kapten för fotbollslaget, duktig i skolan och populär bland både tjejer och killar. Nu är han sexton år och det bubblar mellan killar och tjejer. Men Max håller sig tillbaka, går aldrig längre än till kyssar och avslutar förhållanden innan de blir alltför seriösa. Han har nämligen en hemlighet: han är intersex. Bara familjen och bästa vännen Hunter känner till detta. En kväll kommer deras relation för alltid att förändras när Hunter tränger sig in i Max rum. De går från vänner till offer och förövare på bara några tysta minuter. Övergreppet tvingar Max till ett stormigt ifrågasättande av hela sin identitet.

Jag gör en fadäs på Instagram. Skriver att Abigail Tarttelin är en amerikansk författare som har valt att förlägga sin bok i Storbritannien utan att sätta sig in i hur skolsystemet eller politiken fungerar, men det visar sig att hon är brittisk. Varför känns då Golden Boy så märkligt amerikansk, som om det bara är skoluniformerna som ska markera att det utspelar sig i brittisk skola? Varför pratas det om cheerleaders och highschool? Jag känner mig lite allmänt förvirrad.

Den förvirringen till trots måste jag bara säga detta: Golden Boy kommer vara en av de bästa böckerna jag har läst i år. Det är en sådan där bok som verkligen suger tag i en från början till slut, och jag sträckläser den i majsolen. Jag är fångad mellan bokens sidor från den fruktansvärt otäckt, kanske lite väl detaljerat, skildrade våldtäkten till dess medvetna konsekvenser på Max och omedvetna på omgivningen, som bara märker att något har förändrats.

Jag tror att det mångt och mycket är karaktärerna och dynamiken dem emellan som gör att jag faller så hårt för Golden Boy. Berättelsen byggs upp från multipla synvinklar, som alla har sina distinkta röster. Relationerna till Max är så olika, men så trovärdigt skildrade. Hunter är egentligen inte med så mycket, men när de möts är resultatet förödande. Skildringen av våldtäktsmannen som inte erkänner sitt brott och fortsätter att tvinga sig in i sitt offers liv är övertygande skildrad.

Golden Boy är en virvelvind av vändningar och förvecklingar som väcker tankar och funderingar. Varför måste Max välja kön? Vad är det som gör oss till män och kvinnor, och vari ligger egentligen skillnaden? Finns det en skillnad? Något av det mest sorgliga med Golden Boy är att familjen är så obekväm att prata om kön att Max knappt vet något om sig själv eller sin kropp: hur den fungerar, vilken version av intersex han är, vad det innebär. Tarttelin har en tydlig agenda om att försöka få oss att ifrågasätta könsroller med hjälp av Max berättelse, men det står aldrig i vägen för själva historien. Det är en bra berättelse med en viktig tanke bakom, helt enkelt.

Golden Boy är en bok som sveper mig med sig och som lämnar lite av ett hålrum efter sig när jag har läst ut den. Det kommer att dröja innan jag glömmer Max.

Andra bokbloggare om Golden Boy

Prickiga Paula och böckerna; romeoandjuliet; Feministbiblioteket

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Golden Boy av Abigail Tarttelin

 1. Camilla skriver:

  Håller verkligen med dig, denna bok var den bästa detta år, verkligen värd sitt betyg (5 av 5 eller 10 av 5). Jag håller med dig att jag inte egentligen förstår föräldrarna, varför ska det vara så tabu att diskutera, och verkligen lyssna på Max. Jag gillar verkligen relationen han har med flickvännen (vad nu hennes namn var), hon verkar mer mogen och sann i sin förståelse av hur Max upplever det än föräldrarna. Och läkaren han går till är verkligen bra och inkännande. Även om hon kanske går lite förlångt i sin ”nyfikenhet” vilja att hjälpa Max.

  Jag hade egentligen inte funderat att det verkade så amerikanskt förutom med skolinformen, så nu när du skrev här att författaren var brittisk och inte amerikansk (hade sett ditt Instagram inlägg), så googlade jag, läs här.., (jag är dåligt insatt hur skolgången är uppbyggd i GB),
  http://www.ef.se/highschool/destinations/great-britain/

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Av vad jag vet om det brittiska skolsystemet/politiska systemet så kändes det inte som om mycket stämde överens med den bild som Tarttelin målade upp. Sedan så lär hon ha gått i skola utomlands enligt Wikipedia, så jag vet inte om det kan vara det som påverkar.

 2. Skriver upp den här på en gång 🙂

 3. Pingback: Månadsrapport: Maj 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

 4. Pingback: De 10 bästa böckerna jag läst hittills 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Mina favoritböcker jag läst under 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

 6. Pingback: A som i allvarlig - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.