Blod & Stjärnstoft av Laini Taylor

blod & stjärnstoft

Författare: Laini Taylor
Originaltitel: Blood & Star Dust
Översättare: Lena Karlin
Serie: Önskemånglarens dotter, #2
Förlag: Bazar Förlag (2014)
Antal sidor: 463 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

En av förra årets trevliga överraskningar var Laini Taylors Mörk ängel. Även om jag inte ska ljuga och påstå att jag kommer ihåg allting från denna, så måste jag säga att jag mindes när Karou fick svaren på alla sina frågor och Akiva avslöjade att han hade gjort något som var fullständigt oförlåtligt.

I Blod & Stjärnstoft har, som sagt, Karou äntligen fått svar på de frågor som plågat henne genom hela uppväxten. I ett land av blod och stjärnstoft, bygger hon en armé av groteska monster för att hämnas sitt folk. Hur långt är hon villig att gå för att de ska få sin hämnd? Akiva och hon står mer än någonsin på olika sidor i ett uråldrigt krig, som nu på nytt blossar upp igen.

Det här är en recension som är svår att skriva, därför att jag inte riktigt vet i vilken ände jag ska börja. På något sätt blir det att jag jämför Blod & Stjärnstoft med första boken och kommer på saker som är bättre och saker som är sämre. Tempot är betydligt jämnare, men jag saknar de magiska miljöbeskrivningar som fanns i första boken. Jag får inte samma känsla för platserna i Blod & Stjärnstoft.

Däremot ger den en större inblick i kimärvärlden, och vad det finns för olika sorters kimärer. Men även den större övergripande världen. Konflikten förblir lika komplex med dåliga sidor hos båda de stridande arméerna, men tonen är mörkare och råare. Taylor har en förmåga att blanda humor och svärta på ett sätt som gör Blod & Stjärnstoft oemotståndlig. Zuzana står för många av de fruktansvärt roliga replikerna, som behövs för att balansera upp att boken är mörkare än sin föregångare. Kriget blir bara otäckare och otäckare. Men den svårhållna balansen klarar Taylor galant, och resultatet blir en bladvändare så spännande att jag smiter åt mig stunder med boken som jag inte egentligen har tid med.

Återigen måste jag slå ett slag för de fantastiska karaktärerna. Karou är underbar, även om jag i denna bok vill ruska om henne flera gånger och be henne att sluta vara så blind. Akiva har utvecklats i denna del på ett sätt som jag måste säga att jag gillar, som gör att det känns som om jag kommer honom närmre. Och underbara Zuzana och Mik!

Blod & Stjärnstoft är en värdig och spännande uppföljare, som får mig att tänka ”bara ett kapitel till” hela tiden. Men hur ska jag kunna vänta ett år på uppföljaren?

betyg4

Andra som har bloggat om Blod & Stjärnstoft

Boklysten

Andra böcker i serien

Mörk ängel (recension)

Blod & Stjärnstoft

Night of Cake & Puppets (recension)

Gudar & Monster (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Blod & Stjärnstoft av Laini Taylor

  1. Helen skriver:

    Det blir lång väntan på nästa del i denna fantastiska serie! Jag har med läst denna och skrivit om den, jag är imponerad över hur väl Laini Taylor lyckats hålla ihop de två delarna men ändå bjuda på något nytt i bok 2.

  2. Pingback: Bokbloggarnas litteraturpris 2014 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Mörk ängel av Laini Taylor - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Gudar och Monster av Laini Taylor - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Night of Cake & Puppets av Laini Taylor - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.