Bokbloggsjerka: I begynnelsen

Bokbloggsjerka

Då var det fredag på nytt och då är det som vanligt bokbloggsjerka som gäller. Veckans fråga lyder: När började du läsa och varför fortsatte du att läsa så mycket som du gör?

Jag tror att jag alltid har älskat böcker. Från den stunden då min mamma satt och läste högt för mig, till den då jag själv knäckte koden och började sluka de böcker som fanns i vårt klassrum. Redan från första början drogs jag till fantasy. En av klassrumsböckerna jag minns att jag älskade var en berättelse om en enhörning. Senare läste jag Narnia-böckerna av C. S. Lewis många gånger på egen hand.

Men det var nog när jag började på mellanstadiet som det tog riktigt fart. Jag introducerades till Harry Potter, som förtrollade mig ännu mer än Narnia hade gjort, och min klass började åka till stadens bibliotek en gång i veckan. Minimikravet var att vi skulle låna en bok. Jag fyllde alltid ryggsäcken full. Elva böcker vara standard, och till veckan därpå var de alla utlästa. Många gånger lånade jag samma böcker flera gånger och läste om, tills de var så gott som inpräntade i mitt minne. Ett exempel är Trettonde natten av Eddy C. Bertin och dess uppföljare Blodröda rum, som jag fortfarande försöker hitta så att jag kan läsa om och ställa in i bokhyllan.

Ju mer jag läste, desto bättre gick det i skolan. När jag sedan började läsa på engelska tog det inte lång tid förrän jag fick hoppa upp några årskurser i det ämnet. På högstadiet uppmuntrade mina lärare mig till att läsa genom att låta mig fritt välja vad jag ville läsa. Jag läste Iliaden och Odyssén, eller A Tale of Two Cities. Grekisk mytologi var något jag slukade, och sedan vände jag uppmärksamheten bortom Europa, mot Asien, för att läsa om Kina, Vietnam, Japan… Jag blev bara mer förälskad i det skrivna ordet.

Och jag älskar det fortfarande. Böcker är lika nödvändig för min sinnesfrid som andning är för att jag ska hålla mig vid liv.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

53 svar på Bokbloggsjerka: I begynnelsen

 1. Ugglanoboken skriver:

  Narnia och Harry Potter är riktiga slukarböcker!

 2. Monika skriver:

  Det där släpandet av biblioteksböcker minns jag väldigt tydligt 🙂

 3. Johanna skriver:

  Då är vi ganska lika som tidigt hittade våra favoritgenrer bland böckerna 🙂

 4. jo, de som läser mycket har lättare i skolan.

 5. [Anna] skriver:

  Narnia har jag hemma så kanske dags att läsa de böckerna 🙂

 6. Ewelina skriver:

  Jag äger hela Narnia-serien men jag har fortfarande inte läst alla böckerna. Nu blev jag sugen på att göra det! 🙂

 7. Maddes bokblogg skriver:

  Missade Harry Potter i min läsning, de böckerna kom under en period då jag inte läste så mycket.

 8. David /OArYA skriver:

  Jag läste också massor av grekisk mytologi när jag var liten, de hade några jättefina illustrerade böcker på biblioteket som jag lånade om och om igen (har faktiskt ett exemplar av just den boken i hyllan) så i år ska jag faktiskt ge mig på de gamla grekerna igen i ungdomsbok-form genom alla Percy Jackson-böckerna. Ska bli mycket spännande!

 9. Sanna skriver:

  Jag läste också gärna samma böcker om och om igen, det gör jag fortfarande. Vartannat år läser jag Sagan om ringen, det är så tryggt och trevligt att komma tillbaka till sina gamla goa vänner i den.

 10. Zelly skriver:

  Åh Narnia böckerna läste jag när jag var liten, älskade dem verkligen. Läste sen om dem när jag var äldre och de var precis lika bra 🙂

 11. Ja böckerna är precis så viktiga för mig också, läsandet är en del av mig själv som jag inte skulle vara hel utan.

 12. Bokhuset skriver:

  Harry Potter och Narnia har jag faktiskt märkligt nog lyckats hoppa över. Men båda ligger hemma och väntar på att någon dag…

 13. Therése skriver:

  Ja hjälp vad man släpade böcker. Jag tänkte på det när jag var hemma över första advent. Vi var på julskyltning nere på byn, bl.a på bibblan och gick sen den korta backen hem. En backe jag alltid tyckte var URJOBBIG att cykla. Först nu slog det mig att det kanske hade att köra med alla böcker jag lastade den med… Den lärdomen kom
  Sent!

 14. Boklysten skriver:

  Härligt att få välja fritt vad man vill läsa i skolan. Jag hade det tvärtom – t o m när det skulle vara fritt val så krävdes det övetalning för att jag skulle få välja det jag ville ha. Min lärare hade ingen koll på att mitt läsintresse gjort att jag läste betydligt mer än andra och hade en mer utvecklad litteratursmak så de tyckte jag valde för komplicerad läsning.

 15. A ROOM OF MY OWN skriver:

  en underbar läsutveckling! Narnia är ju allåldersböcker

 16. Marie Eggimann skriver:

  Min son slukade också Harry Potter serien, jag måste verkligen läsa den någon gång.
  Jag slukade Lotta böcker och Harlequin böcker.
  Mia

 17. Ewa K skriver:

  Vem har inte fascinerats av Harry Potter. Jag var vuxen plus när böckerna kom och jag slukade dem.

 18. Åsa skriver:

  Att bli förälskad i det skrivna ordet är i sanning inte svårt! Grekisk mytologi hade jag glömt, det var ju faktiskt en stor favorit en gång i tiden. 🙂

 19. Sara Pepparkaka skriver:

  Läsning och sinnesfrid är nog synonymer.

 20. Lottens bokblogg skriver:

  För mig var inte fantasy någon stor del, men för barnen så är det helt klart det som har gjort att de fastnat i läsandet.

 21. Lena skriver:

  Jag hade också alltid med mig många böcker hem från biblioteket.

 22. Bokdivisionen skriver:

  Har du letat på Bokbörsen? Där hittade jag två av min barndoms bästa hästböcker och det var helt fantastiskt att få läsa om dem!

 23. Bokprinsessorna skriver:

  Iliaden och Odyssén vill jag läsa, men känner lite att jag måste finna tiden till det med. Vill självklart ha dem på svenska och inte allt för gammal tryck. Hittade Odyssén i grovsoprummet på jobbet men det var en riktigt gammal knappt läslig utgåva. Måste nog köpa hem dem så att jag kan läsa lite då och då i dem istället för att låna på bibblan. Vilken av dem tyckte du var bäst då? Minns att jag läste utdrag ur dem i skolan på historie lektionen och fastnade direkt.

 24. Bokdamen skriver:

  Släpandet av biblioteksböcker minns jag mycket väl från uppväxten och jag har väl egentligen inte slutat med det… 😉

 25. Så är det för mig också. Läsningen är en del av mig och jag skulle inte vara hel utan det.

 26. Freja skriver:

  Jag tycker det är en kul fråga den här gången, våra historior liknar varandra på viss sätt och på andra sätt är de helt olika! Tillgången till böcker verkar vara återkommande i alla fall!

 27. Pingback: Topp 10 barndomsfavoriter - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.