Topp 10 barndomsfavoriter

Topp Tio Tisdag

Idag är en gråmulen tisdag som inte direkt lockar en till att göra särskilt mycket, men något måste ju göras. Jag får väl börja med Top Ten Tuesday, där vi inte har fått något ämne denna vecka. Istället är det en freebie, fritt fram att välja. Sedan i fredags har jag varit sugen på att skriva om barndomsfavoriter, så det fick bli en liten lista kring det ämnet.

Berättelsen om landet Narnia av C. S. Lewis var min första riktigt stora bokförälskelse. Jag är riktigt sugen på att läsa om dem, eftersom det är så pass länge sedan jag gjorde det.

Harry Potter av J. K. Rowling var min andra riktigt stora bokförälskelse, som faktiskt överträffade den föregående. Jag är så nöjd att jag fick till stånd en omläsning under 2014.

Pyttsan-sa och hennes häst av Anna-Lisa Almqvist var en av mina absoluta favoritböcker och när jag hittade den i hyllan härom veckan var det nästan så att jag satte mig ned och läste om den. Om jag inte minns fel utspelar den sig på en bondgård och Pyttsan-sa är huvudpersonen. Hon har en gammal häst som hon tycker väldigt mycket om. När hennes kusiner kommer till gården blir hon inte glad över att dela med sig.

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren är min absoluta favoritbok av Lindgren. Berättelsen om bröderna Jonathan och Skorpan som dör och kommer till landet Nangijala. Där upplever de äventyr och ansluter sig till motståndsrörelsen mot den ondskefulla Tengil och draken Katla.

En krigares hjärta av Niklas Krog är en riktigt bra fantasybok som jag har läst många gånger. Den utspelar sig ute på en karg klippö långt ut till havs dit vakter sänds för att arbeta. När Sayn och hans wyvern Sheeba kommer dit dröjer det inte länge innan något hotar hela landet. Niklas Krog var den stora idolen när jag var barn!

Isflöjten av Gull Åkerblom är tredje delen i serien Sagan om Gudagåvorna, men det är min favoritbok i den. Det är svensk fantasy som har tydliga drag av nordisk mytologi där asagudarna är involverade och den stora antagonisten är eldjätten Surt. Flickan Matilda måste om och om igen ge sig in i kampen.

Shannaras önskesång av Terry Brooks är ytterligare en del i en fantasyserie om två syskon, Brin och Jair Ohmsford, som båda har förmågor. Druiden Allanon behöver hjälp av Brin för att ta sig fram till Ildatch, som innehåller en källa till uråldrig ondska.

Misty: Hästen från havet av Marguerite Henry var en av mina favorit hästböcker som barn. Boken handlar om en Chincoteagueponny, en ras som finns på en ö utanför Marylands kust. Varje år drivs hästarna över till fastlandet och en del säljs och auktioneras bort. Misty är en av dem.

En bok jag inte kommer ihåg varken titel eller författare på som handlade om ett mustangsto. Jag har precis för mig att hon hette Zoraya och att författaren hette Gösta eller Göran i förnamn, men jag kan inte hitta boken. Som tonåring var jag dum nog att rensa ur både denna och uppföljaren som handlade om Zorayas son. De var riktigt bra och spännande böcker som jag minns det.

Vitnos och lilla Solglimt av Marie Louise Rudolfsson var min favorit bland Vitnos-böckerna och jag har den faktiskt kvar i min bokhylla. Hela serien var så underbart charmig, som jag minns det. Gotlandsruss är lika söta i böckerna som i verkligheten (även om de kan vara riktigt envisa, om det vill sig illa.)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Topp 10 barndomsfavoriter

  1. Monika skriver:

    Ingen av de här läste jag när jag var barn, däremot har jag läst både Harry Potter och Narnia som vuxen och kanske hade de varit ännu bättre om jag läst dem i rätt ålder, men jag har svårt att tro det 🙂

  2. Lottens bokblogg skriver:

    Vad roligt att läsa! Tror det skiljer några år på dig och mig (med tanke på Harry Potter…) men Vitnos har vi gemensamt!

  3. Boklysten skriver:

    Har inte läst någon av dessa som barn, men t ex Harry Potter har jag läst som vuxen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.