Death of a Salesman av Arthur Miller

death of a salesman

Författare: Arthur Miller
Förlag: Penguin Books (1989)
Antal sidor: 112 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket| Adlibris, Bokus, CDON

Willy Loman har arbetat som säljare i över 34 år. Nu när han är 60 år gammal börjar livet på vägarna tynga alltmer på honom, men när han ber om ett innesäljarjobb så kastas han åt sidan som om hans år av service inte betyder något. Utan en framtid att drömma om måste han möta det förflutnas besvikelser. Det tvingar honom att fatta ett avgörande beslut, men är det heroiskt eller bedrar han sig själv?

Death of a Salesman har funnits i min hylla hur länge som helst utan att jag har läst den, vilket är märkligt eftersom det är en tunn liten pjäs. Varje sommar har jag tänkt att jag ska ge den en chans. Kanske var det att jag såg filmen The Misfits, som Arthur Miller skrivit manus till, som gjorde att jag till sist tog tag i saken.

Death of a Salesman är en intensiv liten pjäs. Känslan är densamma som när en ser filmen: en mörk hopplöshet, udda karaktärer som har fastnat i omständigheter som de inte upplever att de kan ta sig ur och en livsstil som håller på att förändras eller att dö bort. Att vara säljare är inte samma sak som det var när huvudpersonen var ung och han har svårt att hantera tidens förändring. Liksom i The Misfits finns det också en längtan tillbaka till naturen och landet, till ett ”enklare” liv, vilket den äldste sonen Biff Loman får förkroppsliga.

I diskussionerna kring Death of a Salesman framhålls ofta att det rör sig om en besvikelse kring den amerikanska drömmen: att det går att arbeta sig upp från ingenting. Willy Loman och hans söner har sådana drömmar och förhoppningar, som aldrig införlivas eftersom de värderar fel saker. De sitter fast där de är tack vare självbedrägerier och genom pjäsens lopp konfronteras de med bilden av den de vill vara och vilka de faktisk är.

Men jag vill också framhålla att Death of a Salesman också är en skildring av en psykos. Hur en människa bryts ned och alla runt omkring honom ser att han inte mår bra, men ingen ingriper. Något som får förödande konsekvenser. Genom pjäsens lopp får Willy allt svårare att skilja mellan verklighet och vanföreställning. Det är en mörk historia, men psykologiskt välskildrad.

Death of a Salesman är långt ifrån munter läsning, men det är en intressant skildring av hur vad vi värdesätter i viss mån påverkar var vi kommer i livet.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Death of a Salesman av Arthur Miller

  1. Annette skriver:

    Det låter som en bok jag skulle kunna tycka om. Det är nog ofta precis så, att det vi värdesätter påverkar var vi hamnar i livet. Märkligt att läsa din analys just i dag, jag var precis och klippte mig och pratade med min frisör om just den saken.

  2. MissMagic skriver:

    Vill definitivt läsa något av Miller. Och då kanske det får bli denna 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.