Det är inte jag, det är du av Mhairi McFarlane

det är inte jag, det är du

Författare: Mhairi McFarlane
Originaltitel: It’s Not Me, It’s You
Översättning: Susanne Mickelsson Sparv
Förlag: Harper Collins Nordic (2015)
Antal sidor: 496 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Delia Moss har en mycket bestämd bild av hur livet ska bli och vem hon ska spendera det med. När hon friar till sin pojkvän reagerar han inte riktigt som hon väntat sig. Snart rasar hennes värld samman när hon inser att han har bedragit henne. För att plocka ihop bitarna av sig själv flyr hon till London och bästa kompisen Emma. Där lyckas hon få jobb hos en riktigt skum typ och träffa en odräglig journalisttyp som kanske eller kanske inte vill störta firman som hon jobbar för. Det är inte lätt att återta kontrollen och bli superhjälte i sitt eget liv med utmaningar som dessa.

Det är många nu som har skrivit gott om Mhairi McFarlane. Ni vet ju hur det blir då: en blir oemotståndligt nyfiken. Så när Det är inte jag, det är du kom på pocketrea var jag ju bara tvungen att slå till. Ett mycket smart val, visar det sig.

För det första har McFarlane tecknat ett persongalleri i Det är inte jag, det är du som är intressant och skruvat. Favoriten är självklart Delia, som har haft en sådan tydlig bild av hur hon vill ha det men ändå kanske tappat bort lite vem hon är på vägen dit. Uppbrottet tvingar henne att konfrontera de drömmar som hon har valt bort (serietecknandet) och omvärdera vad hon egentligen vill. Jag måste säga att jag älskar greppet med att illustrera boken med sidor ur serien som Delia tecknar, snyggt tecknade av Chris King.

För det andra så är Det är inte jag, det är du en skruvad historia. I positiv bemärkelse. Den börjar i ett gammalt invant feelgoodspår, men spårar allt eftersom ur. Och McFarlane får läsaren att verkligen hänga med i den här urspårningen och köpa alla galna förvecklingar som sker. Det är från fiender till vänner och folkskygga Internetvänner som kanske eller kanske inte råkar vara mästerliga hackers. Hennes chef visar sig vara en riktig skurk på burk. Det är humor, det är lite spänning. Överlag är det en oerhört charmig blandning som gör att jag sträckläser ifrån första till sista sidan.

Men om jag ska gnälla på en sak så är det att de Det är inte jag, det är du inte hade behövt de sista femtio sidorna. Det är självklart hur allt ska sluta och den sista förvecklingen känns bara som ett onödigt sätt att dra ut på det hela.

Det är inte jag, det är du är kvick, rolig och driven chicklit som aldrig blir fånig eller hemfaller åt schablonartade stereotyper. Istället har det ett välutvecklat persongalleri och en fartfylld historia.

betyg4

Andra bokbloggare om Det är inte jag, det är du

BokgallerietBokmumriken; boktok73; Carolina läserenligt O; Feministbiblioteket; Fiktiviteter; KattugglanSnowglitter

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Det är inte jag, det är du av Mhairi McFarlane

  1. Pingback: 10 riktigt bra böcker jag läst på grund av bloggares rekommendationer - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Veckans skörd #150 Bokrea, del 2 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.