Tisdagstrion: Över och under

Tisdagstrion

Tisdag igen. Idag är det en sådan där märklig högtid som jag inte firar i egentlig mening: alla hjärtans dag. Den har gått och blivit ännu mer kommersialiserad. Precis som allt annat. Det händer titt som tätt att jag får frågan om jag har köpt något åt min hund. På alla hjärtans dag. Spoiler alert: oavsett hur mycket jag än älskar henne, får Marabo nöja sig med en extra klapp och ett tuggben idag.

Men hade jag tänkt till lite, så kanske jag kunde ha skapat ett tema i temat till veckans tisdagstrio. I vanlig ordning hålls den av Ugglan & Boken och temat är: ”över” eller ”under” i titeln. Jag kunde ha försökt göra bara romancetitlar, men så blev det inte.

Över näktergalens golv av Lian Hearn är första delen i en fantastisk fantasytrilogi, inspirerad av det feodala Japan. Takeo är en ovanlig pojke, som hittills har levt i en avlägsen och fridfull bergsby. Men när krigsherren Iida Sadamu skövlar och bränner hans hemby, räddas han av herremannen Otori Shigeru. Han förs till dennes hem, där han blir satt i lära i allt en ädling behöver veta. Men också i hemliga magiska förmågor, som tillskrivs det legendariska Släktet. Långsamt upptäcker Takeo sanningen om sig själv och det öde som väntar honom.

Under the Udala Trees av Chinelo Okparanta var inte lika bra som jag hade hoppats på, men jag tar med den ändå. Ijeoma föds i ett Nigeria under förändring. När inbördeskriget bryter ut är hon elva år och skickas bort för att vara i säkerhet. Där möter hon ett annat omplacerat barn, som hon förälskar sig i. Dessvärre tillhör de olika etniciteter. Och de är båda flickor. När kärleken de delas upptäcks, får Ijeoma smärtsamt lära sig att hon måste dölja den delen av sig själv. Men det kostar på att leva en lögn.

Det kommer aldrig vara över för mig av Mhairi McFarlane är inte hennes bästa. Men hon är en av mina favoriter inom romance/feelgood-genren, så därför får hon vara med. Georgina Hoorspool har en riktigt usel dag. Samma dag som hon får sparken från Sheffields sämsta restaurang, hittar hon sin pojkvän i säng med någon annan. Det finns ju inget annat val än att dumpa honom. Men Robin vägrar släppa taget om Georgina. Dessutom tänker han använda detaljer om henne i sitt nästa stå upp-nummer. När Georgina får ett nytt jobb, visar det sig att hennes ungdomskärlek Lucas McCarthy är hennes nya chef.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Tisdagstrion: Över och under

 1. Monika skriver:

  Jag har bara läst en enda bok av Mhairi McFarlane och har länge tänkt att jag skulle läsa fler. Nu tror jag bestämt att jag har förbokat en av hennes böcker på bokrean 🤔

 2. Cinnamon skriver:

  Har inte läst någon av dina men känner till dem. Vill egentligen läsa alla tre.

 3. Sara Pepparkaka skriver:

  Mhairi McFarlane är en av mina favoriter också!

 4. Maria skriver:

  Helt nya tips för mig! Skulle vilja läsa Chinelo Okparantas bok

 5. Mösstanten skriver:

  Nya böcker för mig. Den nigerianska boken verkar spännande.

 6. inte kommersiellt att baka en hjärte-kaka, eller liknande, upp till en att visa uppskattning. Tre nya titlar, tack för tips.

 7. Lena skriver:

  Har inte läst någon i din trio. Tack för tipsen.

 8. A ROOM OF MY OWN skriver:

  inte kom jag väl ihåg Över näktergalens golv trots att jag älskade den serien! de båda andra böckerna har jag inte läst

 9. Ugglanoboken skriver:

  Jag känner vagt igen McFarlane, men annars var det helt nya böcker här för mig. Tack för tipsen!

 10. Marie Eggimann skriver:

  Jag känner igen böckerna men inget jag läst, har nog en bok av Mhairi McFarlane

 11. Bokdivisionen skriver:

  Precis som Monika har jag bara läst en enda bok av Mhairi McFarlane men kompisar lovordar henne så jag kanske borde pröva fler.

 12. Robert W skriver:

  Nigeria verkar ha en hel del intressanta författare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.