Under the Udala Trees av Chinelo Okparanta

Omslagsbild Under the Udala Trees

Författare: Chinelo Okparanta
Förlag: Granta (2017)
Antal sidor: 336 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Året är 1968 och Biafrainbördeskriget pågår för fullt. Ijeomas far dödas av en bomb, vilket förändrar hennes liv för evigt. Hennes mor försjunker djupt ned i sorg och lämnar bort flickan till barnlösa bekanta. Där möter Ijeoma en annan ung vilsen flicka, Amina, och de två blir snart oskiljaktiga. Vad som börjar som vänskap övergår snart i något djupare, något förbjudet, som för alltid kommer att förändra Ijeomas liv.

Under the Udala Trees är Chinelo Okparantas debutroman. Hon har tagit sin inspiration från sin mammas berättelser om kriget, men också Nigerias traditionella folksagor. Mot detta väver hon en berättelse kring förbjuden kärlek, inte bara mellan två flickor utan mellan två flickor som tillhör olika etniciteter. Ijeoma är Igbo, Amina Hausa, och det är ingen bra idé för dem att vara vänner än mindre älskande.

Troligen hade jag väntat mig att Under the Udala Trees skulle vara mer av en kärlekssaga. Kanske inte nödvändigtvis med ett lyckligt slut, men att Ijeomas och Aminas relation skulle ges större utrymme. Som det är nu är den över fort även om efterdyningarna påverkar Ijeomas liv. Nigeria är långt ifrån ett tolerant land vad det gäller homosexualitet, troligen på grund av att det är djupt religiöst. Även Ijeomas egen tro sätts på prov när hon försöker leva ett liv som andra anser vara rätt i Guds ögon, men som känns fel i hjärtat.

Under the Udala Trees är en mörk debut om förbjuden kärlek och religiös intolerans. Kanske lite väl mörk för mig, även om Okparanta är en lovande författare.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.