Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

jag heter inte miriam

Författare: Majgull Axelsson
Förlag: Brombergs (2015)
Antal sidor: 457 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Det är midsommar och Miriam fyller 85 år. Familjen samlas förväntansfulla runt omkring henne och överlämnar sin present till henne: ett romskt silverarmband med hennes namn ingraverat. Till deras bestörtning utbrister hon: ”Jag heter inte Miriam.” Har hon blivit dement? Men hemligheter sedan 68 år tillbaka i tiden bubblar under ytan och måste till sist få komma ut. Under en promenad berättar Miriam till sist sanningen för sin sondotter Camilla: om hur en romsk flicka vid namn Malika blev till en judisk flicka av god familj som heter Miriam, om Auschwitz, om Ravensbrück, om alla dessa händelser som har förföljt henne genom livet.

Hur ska jag skriva om en bok som Jag heter inte Miriam? Hur kan jag förmedla alla de omtumlande känslor som fyller mig när jag läser boken, hur det stundtals känns som om jag drunknar i Miriams smärta, hur Jag heter inte Miriam borrar sig in under huden, genom muskler och ben och fäster sig vid märgen? Det river och sliter ju mer jag läser om Miriam och hennes öde, gör ont, men trots att det blir så mörkt och tungt förmår jag inte att lägga boken ifrån mig. Den rör upp mycket starka känslor och funderingar om hur vi inte har lärt oss någonting av historien. Det känns som om allt är på väg att återupprepas. Har börjat återupprepas.

Skildringen av livet i Auschwitz och Ravensbrück är väldigt starkt, rak och osminkad, snudd på brutalt, eller så är brutalt det rätta ordet. Vakternas stundtals nonchalanta, stundtals utstuderade, grymhet får något att brista inombords. Men det finns lite ljus i Jag heter inte Miriam: även i lägren var det möjligt att bygga upp vänskap med andra kvinnor och på så sätt få hjälp att överleva. Att det även i de mörkaste stunder finns rum för medmänsklighet är oerhört värmande.

Vad som är mindre värmande är när Miriam kommer till Sverige. Det känns som om livet borde bli bättre per automatik, men Jag heter inte Miriam visar på att det inte är så enkelt. Miriam tvingas ljuga och bära på sina hemligheter och upplevelser ensam under sitt liv. Det är ingen som vill höra om vad hon upplevde i lägren, så hon får bära sorgen och smärtan själv. I Sverige begränsas hon till en roll som en fin ung dam. Hon kan inte avslöja sanningen om sig själv, utan att riskera allting. Bara en kort tid efter krigsslutet gav sig Jönköpingsborna ut för att jaga romer och Miriam är alltför medveten om hur ömtålig hennes existens är. Det är en känsla som fyller mig nästan med en förlamande hjälplöshet. Har vi verkligen inte lärt oss någonting?

Jag heter inte Miriam är en stark, gripande bok som lämnar mig emotionellt urlakad, men som jag skulle läsa tusen gånger om. Det är en värdig vinnare till Bokbloggarnas litteraturpris och kommer troligtvis ligga i toppen av 2015 års läsupplevelser.

betyg5

betygrekommenderad

Andra som har bloggat om Jag heter inte Miriam

Bokblomma; BokgallerietBokhyllanBokhyllan i pepparkakshuset; Boktokig; FiktiviteterJennies boklistaLottens bokblogg; … med näsan i en bokMitt bokliga livMsHisingenoch dagarna går; Underbara böcker; Ylvas läsdagbok

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

  1. Lena skriver:

    Det här är en bok som jag absolut kommer att läsa, både för att jag läst böcker av denna författare tidigare och tycker om hennes författarstil och dessutom eftersom så många tycker att boken är fantastisk.

  2. Pingback: Kaosutmaningen 2015 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Månadsrapport: Februari 2015 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Tematrio: Andra Världskriget - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Kaosutmaningen är klar - C.R.M. Nilsson

  6. Pingback: Topp 10 böcker hittills 2015 - C.R.M. Nilsson

  7. Pingback: Läsplanering: Februari 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  8. Pingback: Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.