Tematrio: Andra Världskriget

TematrioIdag har inte varit en helt lyckad dag. Jag är ovädersjuk till max, händer och knän strular och nu ligger jag utsträckt eftersom jag är så yr i huvudet. Men jag har ändå pluggat duktigt och har läst hundra sidor i Krig och fred. Inte så dumt.

Nu ska jag ta itu med veckans tematrio där vi uppmanas att berätta om tre romaner, filmer eller TV-serier som handlar om Andra Världskriget.

I år har jag läst ovanligt mycket böcker som utspelar sig under eller i eftersviterna av andra världskriget. Så denna vecka tar jag två böcker jag har läst i år och en jag läste 2013.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson tar sin början under en födelsedagsfest. Den åttioårigakvinnan utbrister något som verkar obegripligt: hon påstår att hennes namn inte är Miriam. Sedan slutet av andra världskriget har hon burit på en hemlighet: i själva verket är hon rom och tog en död judisk kvinnas identitet inuti lägren. Obehaglig, hemsk, stark. En av de bästa böcker jag har läst i år!

Mannen utan öde av Imre Kertész är inte självbiografisk, men bygger på författarens upplevelser i lägren. En fjortonårig pojke ombeds stiga av bussen på vägen till arbetet och förs med tåg till lägren. En avskalad berättelse som likväl kryper sig in under huden på läsaren. Olikt något annat jag läst om andra världskriget.

Maus av Art Spiegelman är ett seriealbum som handlar om författarens far, som fördes till koncentrationslägren. Judarna är möss, nazisterna katter. En berättelse om en far som överlevde en händelse så hemsk att orden inte räcker till och en son som försöker skapa mening i det som hände föräldrarna och kämpar med relationen till sin pappa, som är allt annat än lätt att tas med. Stark och gripande skildring.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

23 svar på Tematrio: Andra Världskriget

 1. Den siste är ny för mej.

 2. Åsa skriver:

  Mannen utan öde av Imre Kertész var bra att bli påmind om, den har jag ju velat läsa, liksom Axelssons bok förstås…

 3. Marie Eggimann skriver:

  Inte läst någon här ännu men det kommer väl

 4. Linda skriver:

  Jag har inte läst nåt av dina men håller på med Jag heter inte Miriam, började på den idag. Hoppas jag kommer att tycka lika mycket om den som du gör:).

 5. Anna A skriver:

  Maus läste jag för många år sedan, riktigt bra vad jag kan komma ihåg. Jag heter inte Miriam måste jag se till att läsa snart.

 6. Monika skriver:

  Mannen utan öde har jag sett på en del bloggar, den låter intressant.

 7. Ewelina skriver:

  Jag måste verkligen ta och läsa Jag heter inte Miriam snart! 🙂

 8. Robert W skriver:

  Jag heter inte Miriam har jag hört mycket gott om. Den får nog följa med hem nån dag.

 9. Helen skriver:

  Maus skulle jag gärna läsa men de har inte den på mitt bibliotek, hm får kanske lägga ett inköpsförslag på den. Mannen utan öde är jag nyfiken på. Och boken om Miriam är ju helt enastående bra.

 10. Lena skriver:

  Jag heter inte Miriam har jag här hemma, men har inte läst den ännu.

 11. Miriam tyckte jag om, i Mannen utan öde störde jag mig ganska mycket på huvudpersonen vilket kändes jättekonstigt med tanke på ämnet och vad han råkade ut för. Maus vill jag läsa…

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Berättaren i Mannen utan öde är ju ganska distanserad och söker hela tiden bekräftelse från nazisterna, vilket rubbade mig ur balans. Å andra sidan kanske det faller sig naturligt när någon har makt över liv och död över dig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.