Old Possum’s Book of Practical Cats av T. S. Eliot

old possum's book of practical cats

Författare: T. S. Eliot
Illustratör: Edward Gorey
Förlag: Harcourt Brace & Company
Antal sidor: 56 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Old Possum’s Book of Practical Cats började sitt liv som en serie brev som T. S. Eliot skrev till sina gudbarn, där han presenterar olika typer av katter och filosoferar kring katters natur. Oförglömliga katter såsom Macavity, brottens Napoleon; den magiska Mr Mistoffeles samt Shimbleshanks järnvägskatten får läsaren stifta bekantskap med . Du får också veta hur många namn en katt har och vad en katt egentligen tänker på när den ligger och stirrar ut i tomma luften.

Eliot är, som bekant, en av mina absoluta favoritpoeter. Jag är även kattmänniska, och kombinationen av två av mina favoritsaker här i världen utövar en oemotståndlig lockelse på mig. Old Possum’s Book of Practical Cats är en bok jag har velat läsa under en längre tid och därför är jag oerhört glad över att nu äntligen har gjort.

Att Old Possum’s Book of Practical Cats är skriven av Eliot är omisstagligt. Dikterna har hans karaktäristiska, finurliga känsla för språk. Dikterna har språkliga vändningar som är en njutning att läsa och som skapar förtjusning inombords, som om jag och Eliot delar en spjuveraktig hemlighet. Tyvärr dras betyget ned av den tidstypiska rasismen.

Detta är den perfekta högläsningsboken. Jag tror att både barn och vuxna kommer att älska Old Possum’s Book of Practical Cats. Det kan nog bli riktigt fina stunder vid nattningsdags. Det finns kanske en viss risk att ingen vill sluta och att ni båda är över trötta dagen därpå. Förmodligen är det värt det även om barnet gråter och får raseriutbrott av trötthet. Jag tänker läsa den för min systers framtida barn och sedan lämna tillbaka de övertrötta ungarna. Men jag hoppar nog över den värsta rasistiska smörjan.

Mina två favoritdikter i Old Possum’s Book of Practical Cats är nog Mr. Mistoffeles och Macavity: The Mystery Cat. Om detta beror på att det är mina två favoritsånger ur musikalen vet jag inte, men dikten om Macavity är underbar för referenserna till Moriarty och Sherlock Holmes. Den om Mistoffelees älskar jag för att den satte snurr på tankarna. En rad går om att han trollade fram sju kattungar och det fick mig att undra om han är en av de hanar som i själva verket är honor…

Old Possum’s Book of Practical Cats är en underbar bok för barnet och den vuxne, och jag planerar att läsa den för min systers barn.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Old Possum’s Book of Practical Cats av T. S. Eliot

 1. boken har jag men inte med det vackra omslaget.

 2. Boklysten skriver:

  Den är jag jättesugen på!

 3. Sara Elvira skriver:

  Låter som en mysig bok!

 4. Lottens bokblogg skriver:

  Vad nostalgisk jag blev – får lust att läsa den här igen!

 5. Pingback: Kaosutmaningen är klar - C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: En smakebit på søndag – Old Possum’s Book of Practical Cats | Lottens Bokblogg

 7. Pingback: En smakebit på søndag: Collected Poems av T. S Eliot - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.