Stranger Things Book Tag

Tisdag igen. Min enkätdag. Då passar jag på att damma av den här som jag hade i mina urkast. Den är väl inspirerad av tv-serien Stranger Things, men jag har inte sett den så jag har inte en aning om på vilket vis. Ni får kanske lov att upplysa mig.

1. Episkt intro – En bok som fick din fulla uppmärksamhet redan på första sidan

Dödsritten av Maggie Stiefvater: ”Det är första dagen i november, så i dag kommer någon att dö.” Boom! Sätter stämningen direkt. Fortfarande en av de bästa förstameningarna, i mitt tycke. Fast den är strået vassare på engelska.

2. Dungeons and Dragons – En fantasyvärld som du skulle vilja uppleva

Jag tänker mig att så länge man inte heter Harry Potter, så är det nog rätt trevligt att gå på Hogwarts. Plus att med tanke på min ålder så skulle trollkarlskriget vara över vid den tid då jag var elva år och skulle börja där.

3. Squad goals – Nämn din favoritbokvänskap

Jag är väldigt förtjust i relationen mellan Kaz Brekker och hans gäng i Leigh Bardugos Six of Crows Duology.

4. ABC’s & Julbelysning – Nämn din favorit bland mentalt rubbade karaktärer

Okej, det här är ganska nytillkommet, men Frederick Clegg från Samlaren av John Fowles. Han är riktigt ryslig i och med att han har en sådan pragmatisk, rättfärdigande inställning till sin galenskap och besatthet.

5. The Upside Down – En bok som var motsatsen till vad du förväntade dig

Jag vet inte om den var motsatsen till vad jag förväntade mig, men Slaughterhouse 5 av Kurt Vonnegut överraskade mig. Inte vet jag vad jag hade för förväntade mig, men inte var det vad jag fick.

6. Galna vetenskapsmän – Nämn den läskigaste dystopiska regering du kan tänka dig

Det finns ganska många sådana. Jag kan ju nämna bland annat regeringen i Margaret Atwoods klassiska The Handmaid’s Tale. Corpus Delicti av Juli Zeh har också en riktigt obehaglig regering där vår besatthet av hälsa har skruvats upp ett snäpp. Eller Internment av Samira Ahmed. Det som dessa regeringar har gemensamt är att i mina mörkaste stunder kan jag allt för väl föreställa mig att detta ska hända.

7. Demogorgon – Nämn en läskig varelse från en bok som du inte vill ska komma genom dina väggar

Jag får nog slå till med Pennywise från Det. Det är en varelse jag definitivt inte vill ha närkontakt med.

8. Cliffhanger – Nämn en bok som lämnade dig med en känsla av att vilja ha mer

Crooked Kingdom av Leigh Bardugo. Jag var definitivt inte redo att säga hejdå till Kaz, Inez och de andra. Vissa har ju dykt upp i den nya serien, men jag saknar Kaz.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.