The Red Wyvern av Katharine Kerr

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Omslagsbild The Red Wyvern av Katharine Kerr

Författare: Katharine Kerr
Serie: Deverry, #9
Förlag: Spectra (1998)
Antal sidor: 381 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Deverry håller på att slitas sönder av inbördeskrig. Unga Lillorigga tillhör Vildsvinsklanen och måste skydda sina begynnande krafter från sin grymma mor Meroddas manipulation. Om inte Lilli lär sig tämja sin magi kan den till sist ta livet av henne. Av slumpen hamnar hon som lärling under den mystiska dweomermästaren Nevyn, som lär henne styra sina skräckinjagande visioner. Snart måste dock Lilli välja mellan sin egen klan och den sanna kungen, som kämpar för sin rättmätiga tron, mellan fristad och blodfejd, lojalitet och kärlek. Hon kan dock aldrig drömma om att hennes beslut kommer följa henne genom århundradena och många inkarnationer.

The Red Wyvern inleder en ny sekvens in den magiska serien om Deverry. Här utspelar sig handlingen till stor del under min favorittid i serien: under inbördeskriget, tillsammans med inkarnationerna Maddyn (Rhodry) och Branoic (Jill) som jag kommit att bli mycket förtjust i. Jag inbillar mig att om serien vore skriven idag, och inte på 90-talet, så hade inte könet på Jills inkarnation spelat någon större roll utan vi hade fått se en ödesbestämd romans som överskrider alla barriärer. Men nu är serien skriven under 90-talet när det tycks vara otänkbart för två män att bli tillsammans. (Eller att Nevyn skulle kunna vara attraherad till Jill i manskropp, trots allt prat om att dweomer står över köttet.)

Men vad jag babblar. The Red Wyvern introducerar oss till en ny karaktär: Lilli, som är mycket sympatisk och har en annorlunda form av magi. Hon kan se omen, men riskerar att förlora sig själv i dem. Hur hennes förmåga utvecklas och utnyttjas leder till idel spännande situationer, likaså de olika ränker som sker för att försöka vinna kontrollen över riket. Den här tidsperioden i Deverrys historia är smutsiga, brutal och fängslande. Det leder till stora heroiska ögonblick, där människans bästa sidor får skina, men också till ohyggliga skändningar, som sätter strålkastaren på mänsklighetens mindre vackra sidor. För att röra krig och belägringar, som lätt blir långdraget och tråkigt, lyckas Katharine Kerr fånga det mänskliga och intressanta: vänskapen, modet, viljan att stå upp för det som är rätt.

The Red Wyvern inleder en ny spännande cykel i Deverrys historia och jag kan knappt bärga mig över vart Kerr ska föra mig härnäst.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Daggerspell (recension)

Darkspell (recension)

Dawnspell (recension)

Dragonspell (recension)

A Time of Exile/Alvblodet (recension)

A Time of Omens (recension)

Days of Blood and Fire (recension)

Days of Air and Darkness (recension)

The Red Wyvern

The Black Raven

The Fire Dragon

The Gold Falcon

The Spirit Stone

The Shadow Isle

The Silver Mage

Sword of Fire

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på The Red Wyvern av Katharine Kerr

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.