Dawnspell av Katharine Kerr

Omslagsbild Dawnspell

Författare: Katharine Kerr
Originaltitel: The Bristling Wood
Serie: Deverry, #3
Förlag: Grafton (1990)
Antal sidor: 464 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Rhodry och Jill fortsätter sitt liv på vägarna. När Rhodry har hyrt ut sitt svärd till en lord, råkar de i knipa och hamnar under belägring. De båda älskande skiljs åt. Bara för en kort tid, tror de, men Jill råkar i klorna på en kärlekskrank man med krafter han inte förstår sig på och de onda makter som är ute efter Rhodry snarar sina fällor. Samtidigt försöker Nevyn och hans allierade återsätta Rhodry där han hör hemma. Mörka makter arbetar i dunklet och hotet mot Deverry blir allt större.

I Dawnspell förlorar förälskelsen lite av sitt skimmer. Jag tycker fortfarande mycket om Katharine Kerrs sätt att skriva och den värld hon har vävt samman. Men jag börjar reta mig lite på Jill. Hon är lite väl perfekt, lite väl vacker, lite väl duktig. Egentligen är hon en ganska trist karaktär. Men kanske är det historiens fel. Den del som utspelar sig i nutid står nämligen och stampar still. Jag hade nog väntat mig att det skulle hända lite mer.

Kanske förlorar förälskelse lite av sitt skimmer också på grund av att i Dawnspell blir böckernas ålder uppenbar. Vi introduceras till Perryn, en fattig adelsman, med lite dweomer (magi) som han främst använder för att stjäla hästar och ”förföra” kvinnor. Det vill säga, betvinga dem magi så att de vill ligga med honom. Givetvis får han upp ögonen för Jill, kidnappar henne och kuvar hennes vilja med magi så att hon ska vilja vara med honom. De här upprepade våldtäkterna, för det är ju det som det är, problematiseras väldigt lite. Istället känns det som om Kerr vill att vi ska tycka synd om Perryn, att han inte är medveten om vad han gör, och därför förtjänar vår sympati.

Dawnspell innehåller fortfarande det som gör att jag tycker om den här serien, men känns lite väl händelsefattig och daterad för min smak.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Daggerspell (recension)

Darkspell (recension)

Dawnspell

Dragonspell

A Time of Exile

A Time of Omens

Days of Blood and Fire

Days of Air and Darkness

The Red Wyvern

The Black Raven

The Fire Dragon

The Gold Falcon

The Spirit Stone

The Shadow Isle

The Silver Mage

Sword of Fire

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Dawnspell av Katharine Kerr

  1. Pingback: Månadsrapport: Mars 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.