Your best life av Margaux Dietz

Omslagsbild Your best life

Författare: Margaux Dietz
Förlag: Bookmark förlag (2019)
Antal sidor: 159 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Margaux Dietz är en i den långa raden av bloggare och influencers som har fått bokkontrakt. Hennes varumärke är tydligen att hon alltid är glad. Your best life handlar således om hur hon bär sig åt för att förbli positiv. Hon beskriver sina nio nycklar till detta och illustrerar med anekdoter ur sitt liv.

Jag har egentligen inte så mycket emot att influencers får bokkontrakt (även om det är underförstått att det är för att förlagen ska kunna rida lite på deras följare), men jag tycker då att de ska ha något att säga. Ett ypperligt exempel är Therese Lindgrens Ibland mår jag inte så bra, som handlar om hennes psykiska ohälsa. Your best life kan dock inte sägas falla inom denna kategori. Det är en självbiografi maskerad som självhjälpsbok, som troligen tilltalar hennes följare mer än en bredare publik.

Självhjälpsbiten i Your best life är ett hopplock av floskler och sådant som andra har skrivit hundra gånger om. Jag måste dock erkänna att mitt omdöme färgas av att Dietz nämner att hon lever efter lagen om attraktion, vilket är som att veva med ett rött skynke framför ögonen på mig. Jag tycker nämligen att Rhonda Byrnes Hemligheten är en av de mest avskyvärda böcker som någonsin har skrivits. Lagen om attraktion går ut på att med tankens kraft dra, attrahera, bra saker till dig. Men, det händer ju dåliga saker i livet. Saker som du aldrig har tänkt på att du ska kunna råka ut för. Nej, men då har du på ett omedvetet plan ändå attraherat dem. Byrnes skriver faktiskt uttryckligen att människorna som dog på Titanic var sådana som hade dragit det till sig. Sug lite på den karamellen.

Så, en vedervärdig teoretisk grund färgar min åsikt. Your best life fungerar heller inte layoutsmässigt för mig. Texten bryts av citat mitt i, lite som i en tidningsartikel, vilket är störande tills jag lär mig ignorera det. Inte heller upplever jag att de anekdoter som ska illustrera Dietz nio nycklar faktiskt illustrerar den nyckeln. Jag får liksom bläddra tillbaka och kolla vad det egentligen är meningen att kapitlet ska handla om.

Tanken med Your best life är god och det finns ändå en del fint i den, men det överskuggas av att den egentligen inte har något direkt budskap. Eller, kanske snarare, att budskapet redan har skrivits om på ett bättre vis av andra människor.

Betyg 1 Gillade  den inte!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Your best life av Margaux Dietz

  1. Pingback: Månadsrapport: Mars 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.