Bokbloggsjerka: Mnemotekniker

Fredag igen och dags för en ny spännande jerka hos Annika. Denna veckas fråga spinner vidare på en annan bloggares fråga om huruvida vi antecknar eller stryker under i våra böcker: Denna vecka tänkte jag spinna vidare på detta ämne genom att helt enkelt fråga hur ni gör för att komma ihåg saker som ni kommer på att ni vill skriva ett inlägg om i samband med t.ex. recensioner eller liknande. 

Genom högstadiet tjatade mina lärare på mig att jag måste börja skriva upp vad jag ska komma ihåg, eftersom jag tidigare höll allting i huvudet. Detta har dock inte riktigt fastnat, utan jag skriver bara upp en del saker. När det gäller att skriva recensioner brukar jag oftast komma ihåg vad det är jag vill ta upp.

När det gäller att citera ur böcker brukar jag komma ihåg ungefär var i boken, med kanske fem sidors skillnad, det stycket är och jag brukar alltid minnas om det är på udda eller jämn sida även om jag inte minns sidnumret. Jag har tänkt att jag kanske borde börja sätta in klisterlappar såsom en kamrat gjorde under gymnasiet för att markera viktiga sidor, men det kräver att jag släpar runt på klisterlappar. Vilket jag sällan gör.

Jag skriver dagbok och ibland när jag inte känner att skriva om mitt vanliga liv, så klottrar jag ned anteckningar om någon bok jag läser. När jag läste Vårmåne av Bette Bao Lord hade jag så mycket tankar kring boken att jag var tvungen att klottra ned ett par snabba anteckningar om den. Resultatet blev att recensionen i slutändan blev ungefär tre gånger så lång som mina recensioner normalt sett är.

Är det facklitteratur som jag tänker behålla, till exempel 3 enkla regler som jag långsamt tar mig igenom just nu, och som jag vill att innehållet ska fastna i huvudet, då stryker jag faktiskt under. Med blyerts. Så att det ska gå att sudda.

För att göra en lång historia kort: jag brukar hålla det mesta i huvudet, men jag försöker skärpa mig och faktiskt anteckna eller markera med klisterlappar. Facklitteratur stryker jag under i.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i okategoriserad och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

16 svar på Bokbloggsjerka: Mnemotekniker

  1. Lotten skriver:

    Intressant. Mitt problem är nu att mitt intryck av boken kan ändras med tiden, så om det dröjer för länge så är det svårt att ge ett bra omdöme.

  2. Carro skriver:

    Försöker också hålla allt i huvudet memorerat! 🙂

  3. Jag har också det mesta i huvudet, men tänker ofta att jag borde bli bättre på att göra anteckningar. Man kan ju glömma bort.
    Kurslitteratur/facklitteratur gör jag markeringar och anteckningar i men aldrig i skönlitterära böcker

  4. Kajsa skriver:

    Jag håller också det mesta i huvudet. Tappar bara bort lappar och ogillar nerklottrade böcker!

  5. Monika skriver:

    Jag tycker det är lite jobbigt att börja plocka fram penna och grejer när jag sitter på tåget och läser. Då brukar jag försöka komma ihåg.

  6. Jag har också det mesta i huvudet, sen får det röra sig fritt när jag börjar skriva om boken 🙂

  7. Lena skriver:

    Lite stödord kan det bli ibland, men annars skriver jag fritt!

  8. bloggbohemen skriver:

    Det blir mest hålla-i-huvudet-tekniken för mig med. Jag citerar sällan, men om jag skulle göra det så måste jag nog markera det tydligt på något sätt.

  9. Jag hade klasskompisar som var superbra på att ta anteckningar i och om böcker under min skolgång (främst under uni) medan jag alltid varit jättedålig på det. Trots att jag kanske inte håller allt i huvudet så är det nog metoden jag föredrar.

    Det är nog bra hjärngympa tror jag 😀

  10. Henrik Johansson skriver:

    Min målsättning är att skriva ner allt, men ibland är jag för slö, och ibland tycker jag det stoppar upp läsflödet för mycket. Facklitteratur antecknar jag i, med tusch!

  11. För mig tar det emot att skriva i skönlitterära böcker, men när det kommer till facklitteratur strycker jag under och markerar hej vilt 🙂

  12. Boklusen skriver:

    Postit-lappar är nog bra! Ska bli bättre på det!

  13. Petra skriver:

    Ibland tänker jag att det vore smart att göra några anteckningar, men jag har aldrig disciplinen att göra det. 🙂

  14. Sara Pepparkaka skriver:

    Varför tyckte lärarna du skulle anteckna om det du behövde minnas hölls i huvudet? Det är ju bara bra om man har gott minne, mitt minne är i det närmaste obefintligt.

  15. Chicken skriver:

    Jag gör som du. Håller saker i huvudet, speciellet när jag lyssnar på ljudböcker, för då fastnar citat och sådant enkelt. Mitt största problem är när jag ska läsa in kurslitteratur (det går inte att sälja mina böcker second hand pga detta, jag strycker under, highlightar, ramar in text, skriver på marginaler, men det med klisterlappar har jag inte förstått ännu…?). Jag har svårare för att komma ihåg det jag läser än det jag hör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.