Uppföljning på det här med skiljetecken

SkiljeteckenLite som en uppföljare på mitt tidigare inlägg om skiljetecken, så har jag nu hittat en artikel om författarnas favoritskiljetecken.

Det är rätt kul, tycker jag åtminstone, att läsa författare skriva oden till vissa skiljetecken. Ellipsis hade ett par underhållande försvarare.

Däremot är jag inte det minsta överraskad över att ingen har valt komman till sitt favorittecken. Det är det skiljetecken jag hatar mest och det finns en anledning som kan förklaras med citat från artikeln själv: ”Commas are the worst because eight billion people have eight billion different ideas about where they’re supposed to go.”

Det och jag kan bli riktigt irriterad när de används korrekt, därför att det för mig stör läsningen. Min läsning blir uppbruten och jag blir till sist lite frustrerad, som om någon kör bil fruktansvärt ryckigt. Men det är ju bara en liten egenhet.

Jag försökte komma på om jag hade något eget favorittecken, men kunde inte komma på något särskilt. Under en period missbrukade jag utropstecken. Väldigt underhållande att läsa Alumina och se alla dessa överdrivna utropstecken. Ibland lägger jag huvudet på sned och undrar hur jag tänkte där, därför att det behövdes verkligen inte ett utropstecken på vissa ställen. Men de är ju så härligt dramatiska!

Kanske borde jag skriva under på att jag även kanske missbrukar ellipsis. Det blir lätt att jag tar till dem om en karaktär tänker eller är osäker… eller kommer på en orelaterad tanke mitt i ett tidigare resonemang.

Har du något favoritskiljetecken?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i okategoriserad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Uppföljning på det här med skiljetecken

 1. Lotten skriver:

  Jag missbrukar definitivt ellipsis och utropstecken. Märker det om jag läser igenom vad jag skrivit.
  När jag var yngre var mitt favoritskiljetecken semikolon. Inte så att jag använde det särskilt mycket (det är svårt att veta hur!) men jag tyckte det lät så häftigt;-)

 2. Lotten skriver:

  Förresten har du läst Eats shoots and leaves? Den är rätt underhållande och handlar om vådan att missbruka kommatecken

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det är lätt att missbruka ellipsis och utropstecken! Semikolon är något jag knappt vågar använda eftersom varje skrivarkurs jag har gått på har stönat över missbruket av dem 😉

   Nej, jag har inte läst den. Men jag kanske borde 🙂

 3. Monika skriver:

  Utropstecken är något jag kommit att avsky, på grund av att vissa människor tror att de ska sättas efter var och varannan mening 🙂 Favorittecknet är semikolon

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Efter var och varannan mening är ju lite överdrivet, men någon gång ibland kan de vara trevliga 😉 Användas med måtta.

   Semikolon är ett sådant tecken som jag är lite osäker på när det ska användas och därför helst låter bli…

 4. halvbonden skriver:

  Jag tycker också att komma är lite jobbigt, för jag märker att jag tycker olika själv olika gånger som jag läser en text jag har skrivit. Jag kan ha placerat ut komman på helt andra ställen första gången jag skriver något än vad jag sedan tycker är ok när jag läser om texten. Jättekonstigt och frusterande 🙂

 5. Jag är en av de som sällan använder skiljetecken utöver de mer vanliga. Det är bara en vana. Det värsta jag vet är missbruk av utropstecken och frågetecken. Jag tolkar det alltid som att människor skriker när de använder fler än ett åt gången. Ett utropstecken tjänar samma syfte som två eller tre och att då räcker det gott och väl.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Om man nödvändigtvis ska använda fler utropstecken än ett (vilket är onödigt utanför tecknade serier och ”talspråk”), så tycker jag man ska använda tre. Det är väl det som anser acceptabelt, eller är jag helt ute och cyklar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.