Topp 10 saker som får mig att INTE vilja läsa en bok

Topp Tio Tisdag

Då var det tisdag och jag hakar på Top Ten Tuesday. Jag känner att jag har svårt att få tiden att räcka till att skriva listor, men denna vecka lyckades jag skriva ihop en. Veckans tema är:  Top Ten Things That Will Make Me Instantly NOT Want To Read A Book.

Viktigt ämne. Ärligt talat finns det inget som får mejl att åka i papperskorgar eller böcker att ställas tillbaka i bokhandeln så fort som när ordkombinationen ”viktigt ämne” enbart används för att sälja in den.

Liknelser med Harry Potter/Hungerspelen/Twilight när baksidetexten klargör att de har noll gemensamt. Kan vi låta ungdomsfantasy/dystopi/paranormal romance stå på egna ben istället för att använda oss av krystade liknelser därför att personerna råkar vara i ungefär samma ålder och därför att vi tror att det får boken att sälja bättre?

När kvinnliga karaktärer enbart används som verktyg för den manliga protagonistens växande som karaktär och de har mindre personlighet än en krukväxt. Tyvärr är den här svår att upptäcka på utsidan, utan brukar först märkas när du väl har köpt/lånat boken och börjat läsa den.

När baksidetexten enbart består av blurbar. Jag vill veta vad en bok handlar om, inte vad andra människor har tyckt om den.

Moderskap. Jag har egentligen inget problem med att läsa om det dysfunktionella moderskapet, men i övrigt är jag inte inne på den här linjen ännu.

Deckare/thriller. Det här är en sektion i bokhandeln som jag bara går rakt förbi.

Body horror. Definieras som den målande beskrivna förstörelsen eller degenerationen av kroppen. Eller som jag uttrycker det: äckelskräck. Jag har väldigt svårt för skräck som ska skrämmas genom att äckla eftersom jag sällan blir rädd och ofta tycker att det är för övertydligt.

High fantasy. Det var så här jag började läsa fantasy, men nu för tiden har jag så svårt för den här delen av genren. Nyligen tittade jag på första filmen i Sagan om Ringen-trilogin och satt och vred på mig på grund av dialogen, händelseförloppen, tja, allt. Och böckerna driver upp det här tio gånger till.

Böcker på 1000 sidor (eller åtminstone över 500). Förr störde mig det inte alls, utan jag plöjde glatt på. Nu drar jag mig. Sidantalet är sällan motiverat också, i mitt tycke.

Bantning. Oavsett om det är böcker som handlar om hur jag själv skulle banta eller en huvudperson som bantar så får ämnet mig att vilja fly skrikande.

Givetvis finns det undantag till allt, men det här är saker som gör det svårare för mig själv att motivera mig till att läsa en bok.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Topp 10 saker som får mig att INTE vilja läsa en bok

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Jag skippade den här veckan men är benägen att hålla med om i stort sett alla. Ja, inte deckare/thrillers då förstås 😉

  2. Anna skriver:

    Jag känner samma för High fantasy. Det har väl i och för sig aldrig varit min tekopp, men nu ska det vara något riktigt intressant för att jag ska plocka upp det.

  3. håller med om nästan allt

  4. Joelinda skriver:

    Underhållande svar som jag känner igen mig i.

  5. Sofies bokblogg skriver:

    Ja, ibland verkar det som att ALLA ungdomsböcker går att relatera till storsäljarna på ett eller annat sätt. Håller med dig i det du skriver om det!

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Och ofta är det så krystade liknelser att det inte är sant. Som när Maggie Stiefvaters Wolves of Mercy Falls-serie jämfördes med Twilight. De innehåller varulvar och där slutar likheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.