About a Boy av Nick Hornby

about a boy

Författare: Nick Hornby
Förlag: Penguin Books (2000)
Antal sidor: 307 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Marcus är konstig och väl medveten om det. Att han är konstig beror på att hans mamma är konstig. Det var inte länge sedan föräldrarna skiljdes, men han kan leva med det. Han kan leva med att han inte har rätt kläder, rätt frisyr, en total brist på coolhetsfaktor. Men så börjar mamman gråta innan frukost. Nog för att hon gråter ofta, men innan-frukost-gråten är ny och ett fruktansvärt dåligt tecken. Då kommer 36-åriga Will in i deras liv, den coolaste av coola och fast besluten att förbli en barnfri zon. Men så kommer han på att det finns en grupp snygga, tillgängliga kvinnor: ensamstående mammor. När Marcus och Will möts, upptäcker de att de har en hel del att lära sig om att leva på nittiotalet.

Ibland blir det så svårt att skriva en recension på en bok därför att boken är så pass intetsägande att det inte finns mycket att säga om den. About a Boy är en av dessa för min del. Det är ingen dålig bok och det gjorde inte alls ont att läsa den, men redan medan jag läser börjar saker glida undan. Det är ingen bok som fångar mitt intresse och som gör att jag blir uppslukad, utan den bara är. En lite smårolig bok som jag nog kommer att ha glömt bort innan året är slut.

About a Boy är en skapligt klassisk berättelse om ett möte över generationerna. Det är klart att man och pojke ska utöva ett utbyte och förändra varandra, så att ingen av dem är sig lik när boken är över. Wills omogna drag är nog för att reta gallfeber på en och även om det är tydligt att han kommer växa under bokens lopp, så är det verkligen efterlängtat att det ska ske.

Jag kan tycka att det är lite synd att Marcus utveckling igenom About a Boy ska gå mot konformitet. I början av boken är jag tämligen förtjust i honom, men fram emot slutet tappar dessa känslor i styrka ju mer han blir som en typisk tonåring. En lite tråkig utveckling.

Nick Hornby skriver med känsla för genren: About a Boy har ett rappt, lättsamt språk som förmedlar humor på ett bra sätt. Det blir en lättsam historia. Jag önskar bara att han kunde ha låtit svärtan som finns närvarande i boken ta lite större plats för att balansera det lättviktiga. Nu glider det på ytan utan större avtryck.

About a Boy gör inte ont på något sätt att läsa, men den är intetsägande och jag kommer nog ha glömt bort den inom kort.

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på About a Boy av Nick Hornby

  1. Pingback: Boktolva 2015 - C.R.M. Nilsson

  2. Låter som den är lika blek som filmen, trevlig men lättglömd.

  3. Pingback: Månadsrapport: Juli 2015 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Avklarad utmaning: Boktolvan - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.