Att blogga eller inte blogga – när och varför?

Monika har taggat mig i ett inlägg och det går ut att skriva lite om när och varför en började blogga. Det hela började hos Ewa K när hennes blogg fyllde 3 år och hon skrev om varför hon började blogga. Nu är det min tur och i vanlig ordning har jag svårt att fatta mig kort.

I princip från den stund jag började använda Internet har jag varit intresserad av sociala medier eller att bygga egna hemsidor. Ofta har det varit som en naturlig förlängning av något intresse, såsom Harry Potter eller Prince of Tennis. Under en lång period har jag varit aktiv på livejournal och har mest hängt på amerikanska sidor.

Innan jag startade C.R.M. Nilsson har jag inte haft någon direkt blogg, även om livejournal fungerar ungefär som en blandning bloggplattform och facebook. Jag följde heller inte många bloggar. Någon enstaka här och där, men ingen om böcker. Så jag gick in från fel ände: startade en bokblogg först, började läsa bokbloggar sedan. Det var nämligen självklart att bloggen skulle handla om böcker och skrivande från första stund.

Att jag inte hade några större idéer bortom det märks på de planlösa första inlägg jag gjorde under den första tiden. Det var inte förrän tidningen Skriva började skriva om att starta blogg som jag lyckades styra upp det hela. Men bloggen är ett organiskt ting som utvecklas och växer med tiden. När jag började i januari 2012, kunde jag nog inte ana hur den skulle se ut idag eller vad den skulle ge.

Jag började med en annan bloggplattform som följde med genom domännamnet, som jag avskydde. Möjligheterna till HTML-kodningen var begränsade, det fanns ingen funktion som gjorde att jag kunde svara direkt på kommentarer (något som är viktigt för mig) och den var allmänt begränsande för vad jag ville göra. Så i maj 2012 flyttade jag till WordPress och har inte tittat tillbaka sedan dess.

Bokbloggandet har öppnat upp en ny värld. Genom bloggen ”samtalar” jag med andra människor som inte skulle se konstigt på mig därför att jag läser så mycket och som faktiskt älskar böcker lika mycket som jag. Även när vi inte kommer överens, så förblir stämningen god. Utöver det har det öppnat upp för att läsa böcker som jag annars kanske inte skulle ha kommit mig för att läsa, samt kontakt med författare.

Det ska bli spännande att se vart bokbloggandet för mig härnäst.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i okategoriserad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Att blogga eller inte blogga – när och varför?

 1. Lottens Bokblogg skriver:

  Kul att läsa 🙂
  Jag började också blogga innan jag läste andra bokbloggar. Och jag har verkligen breddat mitt läsande i och med att jag läser om vad andra läser!

 2. Monika skriver:

  En av de saker som jag gillar mest med bokbloggare är att, precis som du skriver, även om vi inte är överens så gillar vi varandra 🙂

 3. Ewa K skriver:

  Bokbloggarna över lag är ett trevligt släkte och åsikterna kan gå isär, men det är liksom det som är grejen – det leder till nya spännande upptäckter i böckernas värld.

 4. Freja skriver:

  Kul att få veta! Och vist är det härligt att via bokbloggar få känna att ens bokintresse är fullständigt normalt, ta del av andras åsikter om de böcker en läser och dessutom få en massa nya tips!

 5. enligt O skriver:

  Huvudet på spiken, det bästa är att faktiskt ha hittat så många andra som är riktigt insnöade på böcker. Så skönt att få känna sig helt normal. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.