Avengers: Age of Ultron

Bildkälla: Discshop.

Bildkälla: Discshop.

Regissör: Joss Whedon
Manus: Joss Whedon
Skådespelare:  Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Scarlet Johansson, Chris Evans, Jeremey Renner, Chris Hemsworth, Elizabeth Olsen, Aaron Taylor-Johnson, James Spader
Produktionsår: 2015
Längd: 141 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

När Tony Stark försöker starta ett fredsbevarande program går det snett. Jordens framtid är hotad och Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow samt Hawkeye sätts alla nu på prov. När den onde Ultron träder fram är det upp till medlemmarna i Avengers att stoppa honom från att sätta sina planer till verket, vilket leder till ett episkt, unikt och världsomspännande äventyr. (Baksidetexten)

Ni lär väl knappast ha missat att jag är rätt såld på Marvelfilmerna. Därför hade jag höga förväntningar till max på Avengers: Age of Ultron och därför blev besvikelsen större. Hela filmen inleds med en fartfylld actionsekvens vars specialeffekter påminner om ett dator- eller tv-spel till den grad att jag tror att någon av huvudpersonerna sitter och spelar ett spel. Men nej, det är den inledande scenen vid en Hydraanläggning där Avengers ska försöka stoppa baron von Struckers ondskefull experiment, men stöter på patrull i form av de förädlade människotvillingarna Scarlet Witch och Quicksilver. Båda med ett horn i sidan till Tony Stark.

Eftersom jag har haft stora förhoppningar på tvillingarnas roll i Avengers: Age of Ultron så är det också en del av filmen som jag blir mest besviken på. Det känns verkligen som de har undernyttjat dessa båda karaktärer. Därtill har de vattnat ned Scarlet Witch förmågor att hon knappt är igenkännlig i film. Ändå tar jag dem kvickt till mitt hjärta. Antipatin mellan Hawkeye och Quicksilver och deras efterföljande utbyte av kvickheter får mig att skratta högt.

Avengers: Age of Ultron förlorar lyckligtvis sin dataspelskänsla under filmens lopp. Vi introduceras till den riktigt läskige Ultron, en artificiell intelligens som Tony Stark skapade för att skydda människan men som snabbt vänder sig mot sin skapare. James Spader gör rösten till denne obehaglige skurk. Men själva storyn känns tunn och välbekant. Som alla andra filmer där artificiell intelligens löper amok.

Avengers: Age of Ultron är också filmen där alltför stort utrymme lämnas åt romansen. De går självfallet i den riktning med Black Widow som jag har fruktat att de skulle göra. Givetvis måste hon falla för en av killarna i teamet. Och Hawkeye har fått en helt menlös hustru. I serierna dejtar han kvinnor som Bobbi Moore och Natasha Romanoff, men i filmuniversumet måste han givetvis få en hemmafru som inte gör något annat än tar hand om barnen och vakar över gården.

Nu talar besvikelsen högt och ljudligt, och får det att låta som om Avengers: Age of Ultron är det sämsta jag någonsin har sett. Det är det inte. Den lever inte upp till mina förväntningar, men det är en riktigt spännande och underhållande film. Skådespelarna är lika vassa i sina roller som en kan förvänta sig och det bjuds på en hel del fantastiska replikskiften. Jag skrattar och sitter stundtals som på nålar.

Men visste jag inte om det skulle jag aldrig ha trott att det var Joss Whedon som regisserade Avengers: Age of Ultron. Tyvärr är det här inte alls lika starkt som sin föregångare.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Avengers: Age of Ultron

  1. Monika skriver:

    Jag är ju lite förtjust i de här filmerna, men kan aldrig riktigt klura ut vilka jag har sett 🙂

  2. Lena skriver:

    Jag gillade denna filmen riktigt mycket, men jag är ju svag för allt som har med Marvel att göra 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.