Bokbloggsjerka: Deckare

Bokbloggsjerka

Fredag och det är strålande solsken, fastän riktigt kallt. Jag ska förhoppningsvis inte behöva plugga så mycket i helgen, så det innebär kanske att jag kan skriva ifatt lite vad det gäller recensioner.

I vanlig ordning är det dags för jerka och denna vecka ställs frågan: Hur ser din syn på deckargenren ut och hur ställer du dig till dåligt korrekturlästa böcker? 

Jag var väldigt frälst på deckare, både i bokform och i tv-serier, när jag var yngre. Men jag tror att jag överdoserade på det, därför att det började med att jag i stort sett slutade läsa deckare och nu har jag nästan slutat titta på deckarserier också.

Deckare är definitivt den genre jag läser minst av. Det brukar bli en 4-5 böcker per år. I år har jag hittills bara läst en och det är Mörk jord av Belinda Bauer, som jag tyckte väldigt bra om. Jag har böcker av Gillian Flynn och Katarina Wennstam som jag har tänkt att jag ska läsa senare i år. Men de enda två deckarförfattare som jag återkommer till är Arthur Conan Doyle, Agatha Christie och Val McDermid.

Jag tycker att det är positivt att det är en genre som får så många att läsa, men just nu befinner jag mig i ett skede i livet där jag inte riktigt lockas av mord och mysterier i den här formen.

Dålig korrekturläsning, för att förflytta oss vidare till andra delen av frågan, är inte något som är unikt för deckargenren. Långt ifrån. Det förekommer i precis varenda genre och jag tycker mig se att det är vanligare i översatta böcker. Varje gång jag stöter på fenomenet blir jag irriterad, även om jag aldrig har slutat läsa en bok för att den är dåligt korrekturläst.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

30 svar på Bokbloggsjerka: Deckare

  1. Översättare är tyvärr mycket dåligt betald yrkesgrupp. Jag kan störa mig mer på dålig research än stavfel.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag är mer förlåtande för researchfel än stavfel, därför att research är verkligen svårt. Ibland känns det som om jag gör miljoner med efterforskningar för det jag ska skriva, men jag vet ändå att det kommer finnas fel där eftersom jag inte är expert på ämnet.

  2. Mia Eggimann skriver:

    Bra svar, jag tror en blanding mellan olika genrer är det bästa.
    När jag läst många romaner, längtar jag efter en deckare.
    Mia

  3. Malin skriver:

    Jag blir också irriterad när det brister i korrekturläsningen.

  4. Boklysten skriver:

    Håller med om att dålig korrekturläsning inte är unikt för just deckare, det förekommer nog inom de allra flesta genréer.

  5. Anna A skriver:

    Jag har nog överdoserat deckare i perioder också, men det är en genre jag ändå återkommer till.
    Håller med om att det verkar som dålig korrläsning är vanligare i översatta böcker och finns definitivt i alla genrer.

  6. Sanna skriver:

    Gamla deckarklassiker från pusseldeckartiden är aldrig fel! Däremot står jag knappt ut med dussinpolisdeckarna som flödar ut från förlagen nuförtiden, det är så mycket skräp att det är svårt att hitta guldkornen och då orkar jag inte ens leta

  7. Monika skriver:

    Det går ju i perioder det där, vad man vill läsa. Det viktiga är ju att man kan läsa det man vill 🙂

    Korrekturläsning är jätteviktigt, tycker jag 🙂

  8. Lottens Bokblogg skriver:

    Jag läser olika mycket deckare vid olika tidpunkter i livet, men på något sätt återkommer jag alltid till dem. De tilltalar mig på ett speciellt sätt som jag inte kan sätta fingret på.

  9. Ewa K skriver:

    Jag är ingen jättekonsument av deckare. Men jag upplever inte att den genren skulle vara sämre vad det gäller korrektur än andra.

  10. jag kan haja till om det är något felstavat ord men det ska mycket till innan det börjar störa mig ordentligt 🙂

  11. Freja skriver:

    Jag har läst deckare i hela mitt liv och i perioder är det bara deckare jag läser, men jag försöker testa även andra genrer.

  12. Kajsa skriver:

    Belinda Bauer, Gillian Flynn och Katarina Wennstam är tre bra exempel på författare som, enligt mig, skriver deckare med lite nytänk. Däremot finns det, i mitt tycke, många deckare som liknar varandra oerhört utan någon som helst tendens till guldkant. Men att det skulle vara fler korrekturfel i deckare än andra böcker, det tycker inte jag heller.

  13. Lena skriver:

    Att läsa olika genres är jättebra. Vore ganska enformigt annars!!

  14. Har också överdoserat deckare, nuförtiden lockar de mig ganska sällan även om jag har vissa favoriter (Åsa Larsson och AnneHolt hör till dem) jag med 🙂

  15. Har också överdoserat deckare. I tonåren fanns ju liksom knte alla underbara YA-böcker! Jag har idag ytterst svårt att plocka upp en deckare även om jag absolut inte har något emot genren. Därför vet jag ju också mer än väl att stavfelen finns överallt. Research är mer förlåtande på ett sätt kan jag tycka, författaren måste ju få ta sog lite friheter ju!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.