Bokbloggsjerka: En hyllad bok jag dissar

Bokbloggsjerka igen på Annikas Litteratur- och kulturblogg. Veckans fråga var: Finns det någon bok som har fått översvallande recensioner men som du själv absolut inte tyckte om?

Jag vet att jag med risk för att förlora mitt svenska medborgarskap skriver detta, men jag förstår verkligen inte vitsen med Millenium-trilogin av Stieg Larsson. Alla är eld och lågor, men jag har verkligt fått tvinga mig själv att läsa ut Män som hatar kvinnor och Flickan som lekte med elden (mitt ex av Luftslottet som sprängdes har på något mystiskt vis försvunnit).

Jag tycker inte om Larssons sätt att skriva. Det tilltalar mig inte överhuvudtaget. Ibland finns en glimma av potential, men nej, jag tycker bara inte om sättet han skriver på. Därtill tycker jag att de kunde ha gått hårdare åt böckerna vad det gäller redigeringen (särskilt den första). Det är så mycket material som är totalt irrelevant och inte tillför något överhuvudtaget till boken. Inte ens insikt i karaktärerna. På tal om karaktärerna så är den enda som känns ”verklig” faktiskt Lisbeth Salander. De andra känns som schablonfigurer.

Jag ska läsa Luftslottet som sprängdes, eftersom det var en julklapp. Men jag tror inte att jag någonsin kommer att läsa om dem.

 

 

Lyssnar på: Glee Cast – Smooth Criminal
Humör: Sömnig
Läser: (O)logiskt av Dan Ariely; Gränslöst arbete av Michael Allvin, Gunnar Aronsson, Tom Hagström, Gunn Johansson och Ulf Lundberg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Bokbloggsjerka: En hyllad bok jag dissar

 1. Posted by Boktjuven Sat, March 03, 2012 19:53:18 skriver:

  Det kan du har rätt i.

 2. Posted by C.R.M. Nilsson Sat, March 03, 2012 17:48:00 skriver:

  @Ariel: Du blev kanske influerad av hela hypen? Eller så är det så att smaken förändras med tiden-

 3. Posted by Ariel Leman Sat, March 03, 2012 14:01:06 skriver:

  När jag läste dem tyckte jag att de var jättefängslande och bra, men såhär i efterhand undrar jag lite varför…

 4. Posted by C.R.M. Nilsson Sat, March 03, 2012 12:29:19 skriver:

  @Boktjuven: Mitt största klagomål är att de inte känns färdiga. De kunde ha gått mycket hårdare åt redigeringen och skurit bort en hel del material som är onödigt. Men det är inte lätt när en författare publiceras postumt – jag antar att man inte vill pilla för mycket i det och riskera att förlora en del av författarens vision.

 5. Posted by C.R.M. Nilsson Sat, March 03, 2012 12:24:46 skriver:

  @Alice: Jag satt nog med händerna för öronen och slutna ögon under de scenerna. Jag rekommenderar inte böckerna (obviously).

 6. Posted by C.R.M. Nilsson Sat, March 03, 2012 12:23:33 skriver:

  @Monica: Jag tror jag gillade filmerna bättre än böckerna. Därför har jag tänkt låta bli den amerikanska filmen. En del klassiker är underbara. Andra berör helt enkelt inte. Det är bara så (jag avskyr till exempel Jane Austen, vilket får en del att se ut som om jag hade sparkat på en hundvalp).

 7. Posted by C.R.M. Nilsson Sat, March 03, 2012 12:19:42 skriver:

  @Vargnatts bokhylla: Jo, det är väl tur att man är olika 🙂 Skulle inte vara så kul att gå runt och alla tyckte likadant á la Echo Chamber av The Ark. Jag gjorde precis tvärtom – började läsa Flickan som lekte elden innan jul. Läste därefter fem andra böcker emellan innan jag läste ut den.

 8. Posted by Boktjuven Sat, March 03, 2012 12:06:29 skriver:

  Jag sträckläste alla tre, tyckte de var bladvändare. Men visst finns det mycket att klaga på. De är inte så troliga och stundtals rätt fåniga tex.
  Boktjuven

 9. Posted by Alice Sat, March 03, 2012 10:12:11 skriver:

  Du har i alla fall läst dem, jag kom inte ens så långt… Såg däremot första filmen, men mådde illa hela vägen igenom (våldtäkter på film är inte min grej) och blev inte direkt sugen på att se de andra två heller..

 10. Posted by Monika Fri, March 02, 2012 16:08:25 skriver:

  Jag älskade böckerna och slukade dem. Dessutom har jag sett både filmer och TV-serie, men den amerikaniserade versionen får nog vara. Kul att vi är så olika och själv sågade jag ju en klassiker i den här jerkan 🙂

 11. Posted by Vargnatts bokhylla Fri, March 02, 2012 15:26:43 skriver:

  Visst är det lite intressant att se hur olika smak man har :). Själv sträckläste jag de 3 böckerna och slukade filmerna så fort jag kunde efteråt innan jul! Men det är ju tur att man är olika, tänk så tråkigt det hade blivit annars om alla tyckte om precis samma 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.