Book Sacrifice Tag

Jag har blivit taggad av Veronica på 23 minuter att göra The Book Sacrifice Tag. Själva taggen går ut på att en ska lista de böcker en skulle kunna tänka sig att offra i olika sammanhang.

 

1. EN ÖVERSKATTAD BOK  

Vi börjar med en Zombieapokalyps! Låt oss säga att du är i en bokhandel, kollar runt bland bokhyllarna, när BAM! Zombieattack. Ett meddelande i högtalarna berättar att militären har upptäckt att zombiernas enda svaghet är överskattade böcker.
Vilken bok kastade, med vetskap om att det är en väldigt hypad bok (för att vara säker på att det ska fungera), skulle du kasta på dem? 

Jag har läst större delen av Millenium-trilogin (det var någon som lånade den sista och tappade bort den) och jag förstår definitivt inte storheten. Det är helt okej läsning, men hypen kommer jag nog aldrig att förstå.

~*~

2. EN UPPFÖLJARE
Låt oss säga att du precis lämnat frisören med en fantastisk ny frisyr och BOOM: kraftigt skyfall, du har aldrig sett sånt regn i hela ditt liv.
Vilken uppföljare är du villig att offra som paraply för att skydda dig själv?  

Jag gillade verkligen Mer än ögat ser och tyckte bara att Under din hud var snäppet sämre. Däremot var Berusad av evigt liv ganska jobbig att ta sig igenom då den inte kommer igång förrän de sista hundra sidorna.

~*~

3. EN KLASSIKER

Låt oss nu säga att du sitter på en föreläsning och din lärare pratar oavbrutet om hur en klassiker förändrade världen, hur den revolutionerade litteraturen och du blir så trött på det att du kastar klassikern rakt i ansiktet på hen för att vet du vad? Den här klassiker är bara idiotisk och är värd all kvarsittning bara för att visa alla hur du känner. Vilken klassiker kastade du? 

Jag kastar nog klassikern som forever turned me off Jane Austen: Northanger Abbey. Jag kämpade mig igenom boken och har sedan dess inte kunna läsa en enda Jane Austen bok.

~*~

4. SÄMSTA BOKEN I DITT LIV

Du hänger i biblioteket när BAM! Global uppvärmning råder plötsligt och världen utanför har plötsligt blivit frusen ödemark. Du är fångad och din enda chans att överleva är att elda böcker.
Vilken bok springer du först till, som du skulle bränna upp utan att känna någon ånger? 

Hemligheten av Rhonda Byrne är nog den enda boken som jag faktiskt skulle elda upp utan någon som helst ånger. Jag skulle förmodligen göra en liten glädjedans.

~*~

5. EN KARAKTÄR SOM SKULLE FÖRKLARAS SOM HÄXA

(Emelies egna fråga) Vi tar ett hopp bakåt i tiden, häxjakten är i full fart under 1500-talet i Sverige. Människor avrättas som varulvar eller häxor åt både höger och vänster. Med oss har vi ett antal bokkaraktärer när vi plötsligt blir anklagade för häxeri. De misstänker att det finns en häxa/varulv i vårt gäng, men de vet inte vem.
Medvetandes om att domen för häxeri är antingen vattenprovet eller att brännas på bål, vem av dessa karaktärer hänger du ut som häxa?

Finns det någon mer hatad karaktär i Harry Potter än Dolores Umbridge? Jag har inte mycket övers för människor som torterar barn (den där blodspennan räknas definitivt som tortyr) och hänger därför ut henne som häxa.

~*~

6. ETT VIDRIGT OMSLAG

(Ebbas egna fråga) Du går runt och vandrar lite i skogen då det plötsligt hoppar fram en blodtörstig vampyr och du är extremt när på att bli dödad tills du lyckas finna en vass pinne och sticker den rakt i vampyrens hjärta. Det visar sig att din stad blivit invaderad av de blodtörstiga monsterna och nu är det ditt jobb att stoppa dem! För att öva upp dina vampyrslayerskills måste du stappa sönder lite olika saker.
Vilken bok har ett så fult omslag att du med glädje sticker pålen rakt i den?
 
Jag har faktiskt inte läst den här (kan i och för sig bero på att den ännu inte är utgiven), men jag skulle vilja göra det. Jag gillade Tessa Gratton när jag läste Blodsmagi och den här serien blandar ju tydligen in nordisk mytologi, vilket låter väldigt intressant.

Dessvärre är omslaget riktigt fult. Riktigt, riktigt fult. Så fult att jag skulle kunna göra ett bättre i Paint och jag är fruktansvärt dålig på Paint. Det är så fult att jag måste vänta på en alternativ utgåva att ställa i hyllan.

~*~

7. MEST HATADE KÄRLEKSPAR

(Nellys egna fråga) Du sitter på tunnelbanan, det är Alla hjärtans dag och det står ett par och hånglar precis bredvid din plats. Du är nybliven singel och känner att alla kärlekspar bara kan fara och flyga. Du får lust att sända detta par till en planet långt, långt bort. Vilket par får du lust att skicka till planeten Jupiter?

Dee och Luke från Maggie Stiefvaters Books of Faerie-trilogi. Lukes bakgrundshistoria är väldigt intressant, men i övrigt är han en sådan stereotypisk love interest att jag vill spy på honom. Och Dee tål jag inte. Jag tål henne bara inte. Det var inte så illa i Lament, men i Ballad ville jag ruska om henne och få lite vett i skallen på henne.

~*~

8. EN BOK SOM FÅTT DIG ATT KASSERA EN HEL GENRE 

(Melanies egna fråga) Något försöker bryta sig in i ditt hus. Det visar sig vara ett monster som får energi från böcker som får dig att tappa tron på en hel genré. Den överlever alltså av att när en bok är så pass dålig att du aldrig vill läsa en sådan bok i en liknande genré igen. Du måste snabbt välja ut en bok som ger den sådan energi och förstöra den.Vilken bok har du läst, som var så pass dålig att du inte vill läsa en annan bok i samma genré, slänger du i elden?

Pass. Jag kan inte komma på en enda. Det skulle i så fall vara om vi räknar The Secret  igen som gjorde att jag är väldigt vaksam med att plocka hem sådant som räknas som självhjälpsböcker.

~*~

9. EN SUPERSEG BOK

(Miriams egna fråga) Tänk dig att du läser en bok som är så seg, så seeeeg att du sakta börjar somna. Somna så djupt att du hamnar i koma…
Vilken seg bok skulle det kunna vara?

 

Jag brukar gilla Haruki Murakami, men tyckte mest att hela 1Q84-trilogin var seg och att det var en stor besvikelse.

 

Givetvis glömde jag till en början att tagga lite folk. Jag taggar följande:

Monika
How Hollow Heart and Full
Lotten
Lena

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Book Sacrifice Tag

 1. Elina skriver:

  Håller absolut med dej om uppföljarna till Mer än ögat ser är sämre. Men jag tycker att under din hud är segsreoch tråkigare än berusad av evigt liv. Men ryggarna är så fina tillsammans i bokhyllan hehe

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tyckte att Berusad av evigt liv var så planlös och bara svävade omkring, medan det fanns en klar och tydlig linje genom Under din hud om vad den skulle handla om. Och så gillar jag dynamiken mellan Niall och Irial 😉 Deras historia är intressant.

 2. Monika skriver:

  Woohoo, kul utmaning! Den kommer att ta en stund, men utmaningen är antagen 🙂

 3. Lottens Bokblogg skriver:

  Hm, det kommer nog ta ett tag. Men förr eller senare så 😉

 4. Jag gillade faktiskt Northanger Abbey men det är heller inte den bästa boken Austen har skrivit. Det är tydligt att det är bland det första hon skrivit, trots att dem publicerades efter att hon gått bort.

 5. Pingback: Book Sacrifice Tag | How hollow heart and full

 6. Pingback: TAG: Book Sacrifice Tag | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.