DIY: Klä in en ask

Nu på morgonen bryter vi oss fria från böckernas och in i pysslandets värld. I många år har jag använt mig av en verktygslåda som smyckeskrin. Vacker har den aldrig kunnat kallas, men istället för att köpa ett nytt kom jag på att jag kunde snygga till det själv.

2015-05-25_05.52.20 2015-05-25_05.47.17

Vad jag har använt mig av

  • 2 olika typer av scrapbookingpapper, ett neutralt att ha i botten och ett mönstrat
  • Dubbelhäftande tejp
  • Lim
  • Decoupagelack
  • Decoupageark
  • Dods
  • Etiketter
  • Dekortejp
  • Spets
  • Kombinationstång

Hur jag har gått till väga

Eftersom jag inte har fotat processen, får ni hålla till godo med textuella beskrivningar.

  1. Jag började med locken. Först mätte jag hur stort det var och klippte ut vitt papper. Därefter klippte jag ut mönstrat papper i mindre storlek, ungefär så att en centimeter av det vita skulle synas. Jag valde ut dekorationerna till dem båda. Till botten använde jag mig av platta dekorationer, men överst använde jag mig av dods, etikett och decoupageark. Genom att flytta runt de olika delarna testade jag olika kompositioner tills jag kände mig nöjd.   Jag använde mig av både dubbelhäftande tejp (rekommenderas, men min gick sönder någonstans på vägen), lim  (rekommenderas ej ; använde mig av hobbylim och att få det att fästa var en mardröm) och decoupagelack när jag skulle fästa.
  2. Sidorna härnäst. Jag mätte och försökte få till det med gångjärn och lås. Jag använde mig åter av vitt papper i botten och mönstrat papper överst. Även dods användes på varje sida. Om du har en ask med rundade hörn kan det vara knepigt att få det att fästa. Envishet och att vägra ge sig är den enda boten, tyvärr.
  3. När sidorna och locken satt fast, använde jag mig av dekortejp för att fästa ytterligare en gång och snygga till kanterna. Sidorna på locken kändes för smala för papper, så jag klädde in dem med tejpen.
  4. Då var det dags för insidan. Jag klädde facken med dekortejp, de med. Det är lite bökigt att få det slätt och jag är inte tillräcklig perfektionist för att göra om det trettio gånger. Insidan av locken fick prydas av vitt scrapbookingpapper och dekortejp.
  5. Lacka. Jag använde mig av blankt lack och strök på två lager och lät det torka innan jag tog nästa. Jag lackade såväl ut- som insida. Dels ger det en snyggare finish, dels får det allt att sitta fast bättre.
  6. Avslutningsvis fäste jag ett spetsband, eftersom det funnits en ögla på verktygslådan tidigare.

Nästan allt material, förutomälvorna och fjärilarna som är inköpta på ÖoB, är inköpt på Panduro. Men inköpen är utspridda sedan 2010, så allt går kanske inte att få tag på längre.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

8 svar på DIY: Klä in en ask

  1. Chriss skriver:

    Men gud vad snyggt!! Skulle kanske göra likadant, har alldeles för mycket smycken och alldeles för små smyckeskrin…

  2. Lottens bokblogg skriver:

    Snyggt! Och jag älskar pyssel 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.