Dog Behaviour, Evolution, and Cognition av Ádám Miklósi

Omslagsbild Dog Behaviour, Evolution, and Cognition

Författare: Ádám Miklósi
Förlag: Oxford Paperbacks (2016)
Antal sidor: 400 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ádám Miklósi är en ungersk etolog med ett särskilt intresse för tamhunden. Hans Dog Behaviour, Evolution, and Cognition är en av de första böckerna som försöker samla det aktuella forskningsläget kring hundens evolution, beteende och kognition. Detta är den andra utgåvan. Den tar sitt avstamp i de konceptuella och metodologiska problem som finns kring studiet av hunden. Den fortsätter vidare med hundens roll i det mänskliga samhället, evolutionen, kognitionen och anknytning.

Dog Behaviour, Evolution, and Cognition var kurslitteratur i Hundens beteendebiologi 2, som jag läste via Linköpings universitet nu på våren. Vi läste inte hela under kursen, men jag tyckte den var så pass intressant att jag ville läsa de återstående kapitlen. För att vara en akademisk bok är den inte svårläst, men det är heller inte en bok som den ytligt intresserade förmodligen tar sig an. Vill man förstå hur forskningsläget ser ut för hund och lära sig hur hundar fungerar biologiskt och beteendemässigt med vetenskaplig grund, då är detta en bok för dig.

Det krävs nog också att man har ett intresse för biologi. För mig som inte har studerat biologi sedan gymnasietiden blir Dog Behaviour, Evolution, and Cognition stundtals svårgenomtränglig. Det blir svårt att hänga med i till exempel heritabilitetskoefficienter och biologiska strukturer i ögat.

Men ändå bjuder Dog Behaviour, Evolution, and Cognition på mycket spännande läsning. Och avlivar en hel del myter om vad en hund är.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.