Duktighetsfällan av Joanna Rose och Aleksander Perski

Författare: Joanna Rose och Aleksander Perski
Förlag: Prisma (2008)
Antal sidor: 245 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Stress och utmattning blir allt vanligare i vårt samhälle, särskilt bland unga kvinnor. Av de som söker hjälp på Stressmottagningen i Stockholm är 70 procent kvinnor i trettiofem till fyrtiofemårsåldern. Många av dem har inte arbetat i mer än åtta till tio år. Ändå har de tydliga symtom på utmattning, såsom sömnsvårigheter, trötthet, magproblem, ständiga infektioner och depression. De har hamnat i duktighetsfällan på grund av enorma krav på sig själv och orimliga förväntningar på vad de ska prestera. Den här boken vill beskriva de psykologiska krafter och samhällsmekanismer som gör att så många unga drabbas. Men den vill också visa på vägar ut ur fällan och hitta en balans mellan egna krav och andras förväntningar.

Underrubriken för Duktighetsfällan är ”en överlevnadshandbok för prestationsprinsessor.” Jag vet att jag är en prestationsprinsessa, så det borde vara en bok som skriven för mig. Men det känns inte alls så i början. Det känns som om Joanna Rose, vetenskapsjournalist, och Aleksander Perski, stressforskare, har valt att lyfta fram de mest extrema fallen som typexempel på utmattning. De där människorna som inte bara ska ha framgångsrika karriärer, utan Instagramvänliga hem och elitidrotta. Fastän det är fullt möjligt att drabbas av utmattning och obalans i livet utan detta.

Men fram emot slutet slår det om. Duktighetsfällan träffar in fler områden där jag bara kan nicka bekräftande. På en punkt jämför de olikheter mellan två olika sfärer inom kommunal verksamhet, där det ena är mer manligt kodat och det andra är mer kvinnligt kodat. Om det fattas resurser för att bygga en bro så brukar det finnas sätt att strukturera om så att resurser kan frigöras. Fattas det resurser inom vård och omsorg får folk oftast höra: ”men ni är ju så duktiga, ni hittar en lösning på det.” Så det finns en hel del träffsäkert.

Därtill går Duktighetsfällan igenom biologiska förklaringar bakom utmattning och vad som händer när du inte sover. Det finns bra tips på vad du kan göra för att bli en mer hållbar människa. Även om jag tycker att tipset att skaffa ett husdjur för att det inte dömer dig är dumt, då ett husdjur ställer många krav.

Duktighetsfällan är en lättbegriplig genomgång om utmattning och varför det är så vanligt idag. Rekommenderas.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Duktighetsfällan av Joanna Rose och Aleksander Perski

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.