Ett oväntat arv av Sofia Ymén

Ett oväntat arv av Sofia Ymén

Författare: Sofia Ymén
Serie: Kungsbackakvartetten, #1
Förlag: Printz Publishing (2020)
Antal sidor: 256 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Madeleine förlorar oväntat sina föräldrar i en bilolycka. Nu står hon ensam med familjen Fors hästgård. Nog för att hon har sin bror Erik, men han är mer intresserad av att flacka runt på ryttartävlingar i Europa. Kanske kan hovslagaren och familjevännen Henrik vara till stöd, men det finns ett stort problem: han körde bilen när hennes föräldrar omkom. Trots det kan hon inte hjälpa att hon är attraherad av honom. Men för att få ruljangs på gården, bestämmer hon sig för att skriva till sina tre bästa vänner som en gång älskade hästar. Livet har skiljt dem åt, men kanske kan de hjälpa henne få allting att gå runt. Men familjehemligheter hotar att sätta käppar i hjulen…

Ett oväntat arv har jag egentligen velat läsa sedan den kom ut, men det dröjde tills den kom på årets bokrea innan jag tog tag i saken. Detta är första delen i en serie vid namn Kungsbackakvartetten. Efter denna bekantskap måste jag säga att jag verkligen vill läsa resten av serien.

På många sätt är Ett oväntat arv en klassisk feelgood. En livsomvälvande händelse leder till att huvudpersonen ställs inför utmaningar och en romans som inte flyter helt enkelt. Karaktärsporträtten är kanske lätt ytliga och det är inte alltid jag förstår Madeleines reaktioner. Som när hon får veta sanningen bakom föräldrarnas död. Eller varför hon ens låter Henrik komma nära om hon tror att han har dödat hennes föräldrar. Det finns andra logiska luckor som är lite störande.

Men Ett oväntat arv bjuder på fina miljöporträtt och en story som suger tag i läsaren. Om relationerna inte är nog att hålla kvar läsarens uppmärksamhet, så är i alla fall Madeleines kamp för att få familjegården på fötter igen spännande nog så att sidorna bara flyger förbi. Att syssla med hästar professionellt är nästan alltid detsamma som att konstant riskera konkurs.

Med tanke på att Ett oväntat arv utspelar sig på en hästgård, känns hästarna märkligt frånvarande. De nämns lite i förbifarten. Som före detta hästtjej, och med en familj som fortfarande är hästtokig, är jag ytterst medveten om hur mycket av stall-livet som kretsar kring dessa personligheter. Så jag tycker det är lite märkligt att vi lär känna så få av hästarna vid namn och att de aldrig får något större utrymme i boken. Lite mer hästsnack hade varit att önska eftersom den ofta marknadsförs som feelgood för hästälskare.

Trots att jag låter lite hård, så tycker jag verkligen om Ett oväntat arv. Det var en kamp för att inte klicka hem resten av böckerna i serien med en gång.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Ett oväntat arv

En svårfångad dröm

En sagolik jul

Ett nyväckt hopp

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.