Från A till Ö: Bokstaven E

Fem böcker från min bokhylla som börjar på bokstaven E:

En ring av järn av Susan Cooper
The Dark is Rising-sequence av Susan Cooper var en av mina favoritbokserier som ung. Jag tycker fortfarande om att läsa om dem med behållning. Det här är kronologiskt den andra i serien, men den första som involverar den stora huvudpersonen Will Stanton. Med influenser från keltisk mytologi gjorde den här bokserien att jag förälskade mig i Storbritannien väldigt tidigt. Beskrivningen av vintern får mig att tappa andan.

En man med många talanger av Patricia Highsmith
Jag är ett stort fan av Highsmiths Ripliad. Den första boken om antihjälten Tom Ripley skildrar hur Ripley beger sig till Italien under falska pretenser för att hämta hem rikemanssonen Dickie Greenleaf. Efter att ha blivit vän med Dickie, inser Ripley snart att han skulle vilja ha Dickies liv…
Personligen föredrar jag filmen från 1999 gentemot den här boken, men det kan ha att göra med den utvecklade rollen av Peter Smith-Kingsley.

En krigares hjärta av Niklas Krog
”Åh nej, inte nu igen,” tänker du nog, men jag kan inte prata mig varm nog om den här boken. Den första i trilogin om Frihetskrigen handlar om Sayn som tillsammans med sin wyvern Sheeba skickas till en kall utpost mitt i havet. Ingen av dem anar att upproret ska nå sin kant och att nordfolket ska angripa utposten. Riket vacklar och Sayn och hans kamrater är de enda som står mellan dess fall. Läst många gånger genom åren och älskar att återupptäcka Sayn och Sheebas värld.

Eight Millions Gods and Demons av Hiroko Sherwin
Den här utspelar sig under flera generationer i en japansk familj från innan andra världskriget till efter. Det ger en väldigt god inblick i japansk kultur och seder. Det är väldigt länge sedan jag läste den, men jag minns att jag tyckte mycket om den när jag läste den.

Eldfågeln av Annika Thor
En svensk ungdomsbok som utspelar sig i fjortonhundratalets Norge. Mathis skickas till Bergen för att arbeta hos ett tyskt handelshus. Där möter han Simon, som blir hans bästa vän, och de drömmer om att rymma tillsammans. Men när Simon möter en flicka förändras planerna och Mathias känner sig förrådd. Jag läste den här hur många gånger som helst när jag var i yngre tonåren.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Från A till Ö: Bokstaven E

  1. Niklas skriver:

    Fantastiskt smickrande att du tjatar om min gamla bok En krigares hjärta! Jag tycker inte att det är det minsta jobbigt. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.