Hemtenta: Tips på hur man kan skriva och tänka kring dem

En läsare ville att jag skulle skriva om hur en hemtenta ska skrivas. Och visst kan jag väl skriva om hur jag själv brukar göra, men det är ju ingen garanti för att det fungerar för någon annan.

Skillnaden mellan en salstenta och en hemtenta som jag ser det, är att under en hemtenta måste du redovisa dina kunskaper på ett djupare sätt. Du måste skriva en sammanhängande analys. Det räcker inte att definiera begreppen korrekt, utan du måste visa att du kan använda dem.

Du måste i stort sett ha läst litteraturen för att veta var

Steg 1: Frågorna/Instruktionerna

Innan du ens börjar fundera över att skriva tentan, läsa igenom frågorna ordentligt.

  • Hur många frågor är det? Detta är relevant för hur du ska lägga upp tiden. Om du har tre dagar på dig och tre frågor, kan det vara bra att försöka skriva en och en halv frågor de två första dagarna, för att sedan kunna korrekturläsa och se om det är något du vill skriva om eller lägga till.
  • Hur många sidor per fråga? Du får inte överskrida detta. Om du har två sidor till ditt förfogande är det allt. (Du kan köra en rövare och mickla med marginalerna i Word om du absolut inte får ned sidantalet – det har jag gjort. Gör dem inte för små – helst inte under 1 cm). Men tänk på att om du skriver mycket mindre än 2 sidor så har du förmodligen inte besvarat frågan ordentligt. 1½ brukar vara bra som minimum.
  • Notera ordval. Vad är det de vill att du ska skriva? Om du ska skriva en analys, måste du först definiera de begrepp du använder. Därefter måste du applicera dem på verkligheten eller fallbeskrivningen. Det räcker inte med definitionen. En annan sak att se upp med, som jag och mina klasskamrater råkade ut för, var att läraren efterfrågade en jämförande diskussion. Hon ville då inte ha definitioner av begreppen, utan ville att vi helt enkelt skulle jämföra hur perspektiven såg på fallet.
  • Notera formatanvisningar. Har de angett att du ska ha 2,5 cm i marginaler måste du ha 2,5 cm i marginalerna. Likadant om de har angett typsnitt och textstorlek.
  • Notera om de har skrivit att du ska ha med referenser. Står det att du ska ha med det, är det klart att du ska ha det. Men ibland är det bäst att det säkra före det osäkra och skriva ut referenser i alla fall.
  • Vilka begrepp måste du använda? Ibland vill de att du ska använda vissa begrepp och det kan ju kännas surt om du inte förstår dem så bra. Men försök i alla fall. Det spelar ingen roll hur väl du formulerar analysen i övrigt – saknas det begrepp de vill ha förlorar du definitivt poäng på det.
  • Vilka böcker ska du använda? Ibland får du bara använda kurslitteraturen. Ibland får du använda annan litteratur. Ibland måste du använda en viss bok.

Steg 2: Strukturera din hemtenta

Ha böcker, föreläsningsanteckningar och övriga anteckningar till hands. Mina föreläsare har haft en tendens att säga det mest matnyttiga till hemtentan under föreläsningen, så det är oftast lättare att skriva om du har varit närvarande på alla.

  • Ha översikt över litteraturen. Läs, stryk under, post its, anteckna i ett separat block. Det är ett viktigt förberedande steg, men inte så mycket att göra åt när du ska skriva hemtentan och inte har det.
  • Välj begrepp. Detta förutsätter ju givetvis att det är en sådan fråga där du får välja fritt. Om du har två sidor att skriva brukar max 3-4 begrepp vara bra att ha som riktmärke. Jag fick en gång en väldigt bred fråga om gruppsykologi och klämde in 8 begrepp på 2 sidor. Visserligen gick det bra, men det blev en ganska ytlig analys. Kvalitet över kvantitet.
  • Rita en tankekarta. Du har dina begrepp. Nu, vad vill du ha för exempel på hur dina begrepp kan appliceras? Klottra ned en tankekarta med dina tankar. Du behöver ju inte använda allt. Ibland ska du inte använda allt. Inte alla idéer är bra idéer. Om något känns luddigt, kanske du inte ska ta med det.
  • REFERENSER!!! Ibland behöver du inte referera i hemtentor. Ibland måste du göra det. Ha till exempel APA-guiden i närheten om det är den ni använder så att du kan göra snygga och korrekta referenser.
  • Hänvisa tillbaka i texten. Det kan vara snyggt att hänvisa tillbaka i texten och göra att det flyter på bättre om du visar på att de olika delarna hänger ihop. Ger inga verkliga poäng, men det ser snyggt ut och läraren uppskattar det oftast.

Steg 3: Skriv din hemtenta

När du ska börja skriva, ta den fråga som du tycker är lättast. Ha den svåraste i bakhuvudet och grunna på så att du kanske kommer på lösningen fram tills att det är dags att skriva den. Om du har tankekartor, böcker och anteckningar nära till hands bör du kunna skriva tentan relativt smärtfritt. Det är meningen att du ska få huvudvärk. De är lite sadistiska på det viset.

Kom ihåg att ta lite raster då och då (15 minuter var 45 minut brukar kunna vara bra). Ha vatten eller kaffe nära till hands. Sitt bekvämt. Porta alla böcker, filmer och spel. Och för Guds skull, börja i tid och sitt inte uppe hela natten innan dagen det ska lämnas in!

Kör du fast, byt fråga. Sitt inte och kämpa – det slösar bara bort tid. Du behöver inte skriva linjärt. Du kan skutta fram och tillbaka. Du måste bara se till att ha en sammanhängande produkt i slutändan.

Steg 4: Korrekturläs din hemtenta

Sista dagen. Du har lite ångest och är skapligt trött på din hemtenta. Egentligen vill du bara lämna in skiten. Men ägna ett par timmar åt korrektur ändå.

  • Läs högt för dig själv. Känns urfånigt och om någon är hemma hos dig kommer de att garva sig halvt fördärvade. Men när du läser högt hör du oftast om något är luddigt formulerat eller otydligt. Då vet du att du ska ändra det.
  • Är det tydligt? Kommer en person som inte är du själv att förstå det här? Framgår det vad du vill ha sagt? Det spelar ingen roll hur bra du har tänkt om det inte är begripligt för någon annan än dig själv.
  • Kopiera, klistra in i ett nytt dokument och ändra typsnitt. På så sätt ser du stavfel och grammatikfel lättare. Det drar egentligen inte av poäng att ha stavfel och grammatikfel, men det är inte trevligt att läsa om det är ett dåligt språk. Vem vet – kanske gör det undermedvetna att läraren rättar en tenta som är felstavad hårdare?
  • Har du skrivit ut namn på begrepp och teorier? Jag fick en gång kommentaren, ”Mkt bra analys, men vad heter teorin?”, och poängavdrag på en gång. Så det kan vara bra att se till att begrepp och teorier har sina namn ordentligt utskrivna.

Det är lite så jag brukar göra. Hoppas att jag inte har skrämt ihjäl någon nu.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i okategoriserad och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

9 svar på Hemtenta: Tips på hur man kan skriva och tänka kring dem

  1. Bra tips! Sitter faktiskt och skriver på en hemtenta den här veckan. Ska ägna dagen åt korrekturläsning. Brukar ha svårt för att sluta finslipa på texten så jag får se när jag lyckas släppa den… 🙂

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Lycka till med det! 🙂 Att sluta finslipa brukar vara svårt med alla texter. Finns ju alltid något man tycker skulle kunna bli bättre och sätta ned foten, nu får det var bra, är inte lätt 🙂

  2. Just det där med tid har alltid varit avgörande för mig. Jag måste ha koll på hur många dagar det är och hur mycket jag bör skriva varje dag för att kunna ge någon dag till enbart korrekturläsning.

  3. Pingback: Mitt skrivande -

  4. Agneta skriver:

    Jättebra tips, men hur ska den se ut? Vart skriver man namn och hur ska layouten se ut? Ska det vara rubriker? Jag vet radavstånd och font men mer då?

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag skulle lägga namn, kurs, kurskod och vilken termin du lämnar in tentan i sidhuvudet på det här viset:

      Namn
      Kurs, kurskod
      VT-17

      Om det ska vara rubriker eller inte beror nog på vilken typ av hemtenta det är. Om det bara är så att du ska svara på frågor skulle jag lägga frågorna som rubriker. Men om det är en mer utredande hemtenta där du ska efterlikna en rapportstruktur skulle jag följa de mallar som finns för ditt ämne. Det skiljer sig ju en del i struktur mellan till exempel psykologi eller litteraturvetenskap. Men det brukar finnas guider att ladda ned via universitetens hemsida.

  5. Maria Andersson skriver:

    Hur avrundar, slutar man en hemtentamen? Ingen sammanfattning, eller?

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Det beror nog på vilken typ av hemtenta det är. Ska du efterlikna en rapport så bör du nog ha en sammanfattning. Sedan kan det vara elegant att knyta ihop säcken genom att sammanfatta dina viktigaste resonemang och slutsatser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.