Hjärtans fröjd av Per Nilsson

hjärtans fröjd

Författare: Per Nilsson
Serie: Hjärtans fröjd, #1
Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Antal sidor: 148 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

Han ser henne först på bussen. Hon som blir Hjärtans fröjd. De börjar snart träffas och förälskelsen djupnar för hans del. Att hon inte är lika intresserad vill han inte se. De delar en natt tillsammans innan sommarlovet börjar och han åker till USA. Det enda han tänker på är henne. Otåligt väntar han på att få resa hem och träffa henne igen, men när han kommer hem blir inget som han har tänkt sig.

Hjärtans fröjd är författad på ett ovanligt vis: nästan som ett filmmanus, men ändå inte riktigt. Rollistan presenteras, pronomen väljs, filmen backar och spolas tillbaka. Detaljer pekas ut och kommenteras som han borde ha lagt märke till. Saker som ledde fram till var han befinner sig. Jag kan verkligen uppskatta stilen, även om det leder till ett litet distanserat perspektiv. Lite att det glider på ytan.

Men kanske behöver inte Hjärtans fröjd gå in under huden. Kanske kan läsaren läsa in sig själv i den namnlöse berättarens känslor. Alla minns väl den första förälskelsen och när den gick i kras. Hur det är att sitta där med hjärtat i bitar och försöka analysera var det gick snett. Det finns en stark igenkänningsfaktor, åtminstone inledningsvis.

Ju längre in i Hjärtans fröjd jag kommer, desto mindre tycker jag om huvudpersonen. Det är som om han har byggt upp en relation helt och hållet i sitt huvud och som aldrig existerade i verkligheten. När allt rämnar kring honom är det givetvis hennes fel, inte hans eget, trots att hon flera gånger har försökt säga att hon inte känner på samma sätt som han gör. Just hur han skjuter över allt ansvar på henne får mig att resa ragg.

Att symboliskt förstöra något som påminner om ett tidigare förhållande kan vara en renande, förlösande handling. Men det systematiska förstörandet i Hjärtans fröjd är nästan skrämmande. Att bränna saker som påminner om henne, att riva dem i småbitar för att spola ned i toaletten, att skära repor i en LP med kniv… det känns inte som en vanlig tonårsförälskelse, utan som en ohälsosam besatthet. Jag ger helt upp hoppet om honom när han sticker hål på kondomer, så att det inte syns, som han tänker skicka till någon.

Hjärtans fröjd är snygg, stilistiskt sett, men jag kan inte fastna för huvudpersonen alls.
betyg1

Andra som har bloggat om Hjärtans fröjd

Old Adult Reads Young Adult

Andra böcker i serien

Hjärtans fröjd

The return of Hjärtans fröjd

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.